Изложба “Антиципација стварности” сликара Николе Дабића од вечерас у приједорском Музеју Козаре

Бранислав Предојевић
Изложба “Антиципација стварности” сликара Николе Дабића од вечерас у приједорском Музеју Козаре

ПРИЈЕДОР - “Антиципација стварности” назив је поставке умјетничких инсталација академског сликара Николе Дабића, која ће вечерас бити представљена публици у Музеју Козаре у Приједору.

Изложба која ће бити отворена од 20 часова обухвата селекцију радова који су настали у оквиру његовог мастер студија на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, под менторством професора Весе Совиља.

Дабић каже да “Антиципација стварности” кроз умјетничке инсталације истражује комплексну природу феномена интернационалне анксиозности.

- Интернационална анксиозност представља својеврсну теорију коју сам дефинисао опсервацијом личне и глобалне појаве анксиозног поремећаја у модерном друштву, постављајући паралеле, сагледавајући узроке и посљедице по индивидуалност и интернационалност.

Умјетнички ангажман је за мене један битан процес анализирања друштвене околине у релацији с мојим сопственим ставовима, како бих се макар дјелимично приближио истини, што наравно никад није једноставно, јер је истина тешко дохватљива категорија - рекао је Дабић за “Глас Српске”.

Овај умјетник каже да то можда на први поглед звучи компликовано, али да је то у суштини једноставно, лично промишљање о односу појединца, индивидуе и државе као друштвеног организма преточено у занимљиву серију инсталација.

- Појам интернационалне анксиозности јесте кључан за разумијевање настанка и природе мојих радова који представљају физичку манифестацију тог појма, који се темељено заснива на анализирању савременог духа људског живота и његове животне средине. Анксиозност, или напад панике, можемо дефинисати као врсту биолошког аларма, који нас упозорава на опасност када се ради о анксиозном поремећају, он ће јединку упозоравати када опасност реално и не постоји или постоји само привидно. Анализирајући људска бића јасно је да је јединка основа животног система, аутономни биолошки облик живота, најпростији облик постојања који садржи више органа помоћу којих функционише. Више јединки, у овом случају људских бића, чине заједницу која природним током развоја временом прераста у државу. У духу мог размишљања та држава постаје организам за себе. И да би функционисала неопходно је да сви њени извршни системи, тј. органи раде без грешке. Појам интернационалне анксиозности базира се на повлачењу паралеле између јединки или људских бића и државе као склопа различитих извршних органа или организама, алудирајући да су људско биће и држава сачињени од истих елемента, који функционишу по сличном или идентичном принципу рада органа - казао је Дабић и додао да је паралела између тих појмова сагледана кроз призму његовог живота и искуства с тим поремећајем.

Никола каже да је он као умјетник превасходно графичар, али да његови умјетнички радови немају медијска ограничења и варирају у зависности од идеје и момента у којем су настајали.

- Фокус умјетности коју стварам заснива се на много аспеката критичког опажања многих локалних и глобалних, социјалних, економских, политичких, идеолошких и историјских питања. Кроз своју умјетничку праксу настојим да произведем дискурс о одређеним друштвеним феноменима, да их учиним видљивим и омогућим релацију између њих и посматрача. Превасходно сам графичар, али сама изложба “Антиципација стварности” представља комбинацију различитих објеката, предмета, дјелимично и видео-радова постављених  у простору - јасан је Дабић.

Родни град

Иако му је ово прва самостална изложба у родном граду, каже да нема трему већ једну стрепњу због природе самих радова на изложби.

- Излагао сам и раније у Приједору, али у оквиру неких групних изложби, тако да ми је драго што имам прилику представити ову изложбу у мом родном граду. Постоји стрепња, прије свега због чињенице да изложбу инсталација које висе у ваздуху никад није лако поставити, јер постоји могућност да нешто отпадне, али надајмо се да неће доћи то тога - каже Дабић, који до краја године у плану има и нову изложбу графика у Банском двору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана