“Intim džez fest” otvoren u Banjaluci

M. M.
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Koncertom “Marković – Ilić seksteta” sinoć je u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra otvoren 5. festival džez muzike “Intim džez fest”.

U ovom sastavu nastupaju Ivan Ilić (trombon), Branko Marković (kontrabas), Ivan Radivojević (truba), Aleksandar Jaćimović (saksofon), Milovan Paunović (klavir) i Miloš Grbatinić (bubnjevi).

Prisutni su uživali u repertoaru koji je predstavljao mješavinu originalnih Ilićevih kompozicija, ali i numera džez klasika, uglavnom hard bop stila, kojima je Ilić dao svoj aranžerski pečat.

- Meni je Mladen Matović učinio strašnu čast, što nas je pozvao da baš mi otvorimo festival. Bend je nastao užasno nedavno, pre dva meseca, malo je nezgodno, ali moram da nas pohvalim, mi smo ljudi profesionalci, mi smo navežbani ceo život za brzi rad. Mi se sada već igramo sa programom i pravimo muziku. Sekstet je posebna forma, to je neki prvi korak do big benda. Imate ta neka prava tri glasa koja čine taj bogati zvuk, ritam sekcija je otprilike ista, i tu ima dosta mogućnosti naših aranžerskih, a posebna je zaista ta mogućnost da se igramo sa bojama, sa tim pratećim glasovima koji čine lepotu ove muzike - kazao je Branko Marković.

Kako je on objasnio, pojedini članovi benda su bili članovi “Big benda”, a neki su i dalje.

- Proveo sam 30 godina u “Big bendu”, Ivan Ilić sa kojim pravim ovu našu priču bio je 15 godina dirigent “Big benda”, mladi bubnjar Miloš je sada u Big bendu, Jaćimović je isto kao i ja u Big bend došao prije trideset godina. Znači vezuje nas Big bend  kao prvo i džez koji volimo - objasnio je Marković.

“Intim džez” fest nastavljen je danas, kada će od 12 časova u koncertnoj dvorani biti održan didaktički koncert “Džez za djecu”, dok će večeras od 20 časova u koncertnoj dvorani nastupiti “Hans Matisen trio”.

Festival će biti zatvoren u utorak, kada će od 20 časova u koncertnoj dvorani biti održan koncert pijaniste Bojana Zulfikarpašića i saksofoniste Žulijena Luroa.

Svake večeri nakon koncerata u banjalulkom “Haos Tuborg pabu” od 22 časa biće priređen džem sešn, na kojem će banjalučki džez sastav “Kombajn kvartet” nastupati sa učesnicima festivala i banjalučkim muzičarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana