“Интим џез фест” отворен у Бањалуци

М. М.
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Концертом “Марковић – Илић секстета” синоћ је у концертној дворани Банског двора Културног центра отворен 5. фестивал џез музике “Интим џез фест”.

У овом саставу наступају Иван Илић (тромбон), Бранко Марковић (контрабас), Иван Радивојевић (труба), Александар Јаћимовић (саксофон), Милован Пауновић (клавир) и Милош Грбатинић (бубњеви).

Присутни су уживали у репертоару који је представљао мјешавину оригиналних Илићевих композиција, али и нумера џез класика, углавном хард боп стила, којима је Илић дао свој аранжерски печат.

- Мени је Младен Матовић учинио страшну част, што нас је позвао да баш ми отворимо фестивал. Бенд је настао ужасно недавно, пре два месеца, мало је незгодно, али морам да нас похвалим, ми смо људи професионалци, ми смо навежбани цео живот за брзи рад. Ми се сада већ играмо са програмом и правимо музику. Секстет је посебна форма, то је неки први корак до биг бенда. Имате та нека права три гласа која чине тај богати звук, ритам секција је отприлике иста, и ту има доста могућности наших аранжерских, а посебна је заиста та могућност да се играмо са бојама, са тим пратећим гласовима који чине лепоту ове музике - казао је Бранко Марковић.

Како је он објаснио, поједини чланови бенда су били чланови “Биг бенда”, а неки су и даље.

- Провео сам 30 година у “Биг бенду”, Иван Илић са којим правим ову нашу причу био је 15 година диригент “Биг бенда”, млади бубњар Милош је сада у Биг бенду, Јаћимовић је исто као и ја у Биг бенд дошао прије тридесет година. Значи везује нас Биг бенд  као прво и џез који волимо - објаснио је Марковић.

“Интим џез” фест настављен је данас, када ће од 12 часова у концертној дворани бити одржан дидактички концерт “Џез за дјецу”, док ће вечерас од 20 часова у концертној дворани наступити “Ханс Матисен трио”.

Фестивал ће бити затворен у уторак, када ће од 20 часова у концертној дворани бити одржан концерт пијанисте Бојана Зулфикарпашића и саксофонисте Жулијена Луроа.

Сваке вечери након концерата у бањалулком “Хаос Туборг пабу” од 22 часа биће приређен џем сешн, на којем ће бањалучки џез састав “Комбајн квартет” наступати са учесницима фестивала и бањалучким музичарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана