Goran Petrović na jeziku radi kao Ivo Andrić

Milanka Mitrić
Goran Petrović na jeziku radi kao Ivo Andrić

Višegrad - Andrića, Crnjanskog, Kočića i mnoge druge prepoznajemo po jeziku, a Petrović se može smatrati jednim od najboljih stilista savremenog srpskog jezika koji svoj put pravi na vukovsko-andrićevskoj liniji srpskog jezika i stila.

On niže scenične diskurse, pa su na taj način i njegova djela gotovo pravljena kao svojevrsni scenario.

Ispričao je ovo profesor Miloš Kovačević o jeziku i djelima ovogodišnjeg dobitnika Velike nagrade “Ivo Andrić” za životno djelo, koju dodjeljuje Andrićev institut u Andrićgradu.

On je objasnio da je Petrović autor koji može da se posmatra kao jedan od najboljih stilista savremenog srpskog jezika, koji svoj put pravi na vukovsko-andrićevskoj liniji jezika i stila.

- Petrovićeva književna produkcija se razmatra iz različitih aspekata. U prvom redu iz književno-teorijskog, gdje se posmatra status Petrovića u savremenoj srpskoj književnosti i u odnosu na književnost uopšte, a drugi aspekt je stanovište da nijedan srpski pisac nije bio veliki ako nije bio veliki u srpskom jeziku - objasnio je Kovačević, koji je o Petroviću govorio na naučnom skupu održanom u Andrićevom institutu.

Kovačević je objasnio da je Petrović pisac koji radi na jeziku onoliko koliko je radio i Andrić, ali da su različiti postulati i načela krojenja i izgradnje jezika.

Skup je bio dio ovogodišnjeg sajma knjiga, koji je održan u Višegradu i na kojem su se publici predstavila 22 izdavača iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Predstavnik Andrićevog instituta Milan Ružić naglasio je da ova nagrada za cilj ima popularizovanje svega što vrijedi u književnosti i formiranje kruga predstavnika današnje književnosti na svjetskom nivou.

- Nagrada je internacionalnog karaktera jer je Petrović pisac čija su djela prevedena na 17 svjetskih jezika, a ta nagrada je, samim Petrovićevim imenovanjem za laureata za prošlu godinu, postala internacionalna, jer je on velika književna zvijezda u Rusiji i Meksiku - naveo je Ružić i osvrnuo se na dobitnike ove nagrade. Među laureatima su Matija Bećković, Duško Kovačević, Rajko Petrov Nogo, Vladimir Kecmanović, Zaharije Prilepin, Ju Hu i Bora Đorđević.

Priznanja sajma

Za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj, na ovogodišnjem sajmu knjiga koji je održan u Višegradu, priznanje je pripalo Zavodu za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava iz Istočnog Sarajeva za djelo “Knjiga Petra Kočića”, priređivača Duška Pevulje. Ista nagrada za Srbiju pripala je Institutu za srpsku kulturu Priština - Leposavić, za knjigu “Kosovo i Metohija u politici velikih sila 1896 - 1908” Vesne Zarković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana