Горан Петровић на језику ради као Иво Андрић

Миланка Митрић
Горан Петровић на језику ради као Иво Андрић

Вишеград - Андрића, Црњанског, Кочића и многе друге препознајемо по језику, а Петровић се може сматрати једним од најбољих стилиста савременог српског језика који свој пут прави на вуковско-андрићевској линији српског језика и стила.

Он ниже сценичне дискурсе, па су на тај начин и његова дјела готово прављена као својеврсни сценарио.

Испричао је ово професор Милош Ковачевић о језику и дјелима овогодишњег добитника Велике награде “Иво Андрић” за животно дјело, коју додјељује Андрићев институт у Андрићграду.

Он је објаснио да је Петровић аутор који може да се посматра као један од најбољих стилиста савременог српског језика, који свој пут прави на вуковско-андрићевској линији језика и стила.

- Петровићева књижевна продукција се разматра из различитих аспеката. У првом реду из књижевно-теоријског, гдје се посматра статус Петровића у савременој српској књижевности и у односу на књижевност уопште, а други аспект је становиште да ниједан српски писац није био велики ако није био велики у српском језику - објаснио је Ковачевић, који је о Петровићу говорио на научном скупу одржаном у Андрићевом институту.

Ковачевић је објаснио да је Петровић писац који ради на језику онолико колико је радио и Андрић, али да су различити постулати и начела кројења и изградње језика.

Скуп је био дио овогодишњег сајма књига, који је одржан у Вишеграду и на којем су се публици представила 22 издавача из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Представник Андрићевог института Милан Ружић нагласио је да ова награда за циљ има популаризовање свега што вриједи у књижевности и формирање круга представника данашње књижевности на свјетском нивоу.

- Награда је интернационалног карактера јер је Петровић писац чија су дјела преведена на 17 свјетских језика, а та награда је, самим Петровићевим именовањем за лауреата за прошлу годину, постала интернационална, јер је он велика књижевна звијезда у Русији и Мексику - навео је Ружић и осврнуо се на добитнике ове награде. Међу лауреатима су Матија Бећковић, Душко Ковачевић, Рајко Петров Ного, Владимир Кецмановић, Захарије Прилепин, Ју Ху и Бора Ђорђевић.

Признања сајма

За издавачки подухват године у Републици Српској, на овогодишњем сајму књига који је одржан у Вишеграду, признање је припало Заводу за издавање уџбеника и наставних средстава из Источног Сарајева за дјело “Књига Петра Кочића”, приређивача Душка Певуље. Иста награда за Србију припала је Институту за српску културу Приштина - Лепосавић, за књигу “Косово и Метохија у политици великих сила 1896 - 1908” Весне Зарковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана