Glumica Ljiljana Čekić o ulozi u predstavi “Što te nema”: Majka Alekse Šantića oličenje mudre žene  

Aleksandra Glišić
Glumica Ljiljana Čekić o ulozi u predstavi “Što te nema”: Majka Alekse Šantića oličenje mudre žene  

BANjALUKA - Predstava “Što te nema” bila bi divna i da govori o potpuno nepoznatom čovjeku, jer je topla i emotivna. S obzirom na to da je riječ o Aleksi Šantiću, velikanu naše poezije, ovo bi trebalo da bude samo jedno u nizu djela kojim se odužujemo za sve što je uradio i što  je ostavio svojoj zemlji i svom narodu. Kada govorim o “svom narodu” mislim na sve tri konfesije, jer je to u duhu Aleksinog stvaralaštva.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” glumica Narodnog pozorišta RS Ljiljana Čekić koja u predstavi “Što te nema” čija je banjalučka premijera večeras u 20 časova na sceni nacionalnog teatra tumači lik majke Alekse Šantića.

Izvođenjem ove predstave biće otvorena i nova sezona Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Riječ je o sevdah drami Marijane Aracki koju je režirao Erol Kadić, a predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, Narodnog pozorišta Mostar, i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. 

U ulozi Alekse Šantića, pjesnika ljubavi i bola, kako su ga nazivali, pojavljuje se glumac Bojan Kolopić, dok je Ljiljani Čekić povjerena uloga njegove majke Mare. 

- Volim da igram uloge kojima generacijski pripadam. Tu mi je uglavnom sve jasno, a ipak je u pitanju kreativni izazov. Zanimljivo mi je što igram nešto što nikada neću biti. (smijeh). Majku muškog djeteta, i to ne bilo koju majku nego Šantićku. Aleksinu majku. Dominantnu, manipulativnu, bogatu, isključivu - kaže Ljiljana Čekić.

Mara Šantić je, podsjeća, rođena u bogatoj trgovačkoj porodici Aničić i udala se u istu takvu porodicu.

- Rodila je osmoro djece i rano ostala udovica. Sve to određuje njen lik i njen karakter. Iako je zavisna od pomoći djevera, jer je u pitanju balkanska sredina 19. vijeka, a kao udovica nije mogla sama da preuzme vođenje firme i starateljstvo nad porodicom, ona nije ni slaba ni bespomoćna. Mara, bar onakva kakvu smo je mi u predstavi stvarali, po meni je najmudrija kategorija žena. Ona nema potrebu da dominira, ali njeni stavovi se poštuju i usvajaju - ističe glumica.

Na mostarskoj premijeri je, kaže Čekićeva, bilo suza i pozitivnih reakcija.

- One koji dođu na premijeru očekuje puno emocija, ali i lijepa muzika koja će nas vratiti u neka davna, možda bolja vremena. Ono što je najvažnije je to da je ovo priča o ljubavi. Mislim da je publika željna predstava u kojima se glavni junaci vole iskreno, čisto i bez predrasuda - zaključila je Čekićeva.

Glumačka ekipa

U glumačkoj ekipi pored Bojana Kolopića i Ljiljane Čekić i Jasmin Krpo, Ivan Skoko, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Šerif Aljić i Elmedin Balalić - Titi. U predstavi se pojavljuju i dječaci Aleksa Krulj, Dino Spahić, Aljoša Golo i Igor Vuhovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana