Глумица Љиљана Чекић о улози у представи “Што те нема”: Мајка Алексе Шантића оличење мудре жене  

Александра Глишић
Глумица Љиљана Чекић о улози у представи “Што те нема”: Мајка Алексе Шантића оличење мудре жене  

БАЊАЛУКА - Представа “Што те нема” била би дивна и да говори о потпуно непознатом човјеку, јер је топла и емотивна. С обзиром на то да је ријеч о Алекси Шантићу, великану наше поезије, ово би требало да буде само једно у низу дјела којим се одужујемо за све што је урадио и што  је оставио својој земљи и свом народу. Када говорим о “свом народу” мислим на све три конфесије, јер је то у духу Алексиног стваралаштва.

Рекла је ово за “Глас Српске” глумица Народног позоришта РС Љиљана Чекић која у представи “Што те нема” чија је бањалучка премијера вечерас у 20 часова на сцени националног театра тумачи лик мајке Алексе Шантића.

Извођењем ове представе биће отворена и нова сезона Народног позоришта Републике Српске.

Ријеч је о севдах драми Маријане Арацки коју је режирао Ерол Кадић, а представа је настала у копродукцији Народног позоришта Републике Српске, Народног позоришта Мостар, и Хрватског народног казалишта у Мостару. 

У улози Алексе Шантића, пјесника љубави и бола, како су га називали, појављује се глумац Бојан Колопић, док је Љиљани Чекић повјерена улога његове мајке Маре. 

- Волим да играм улоге којима генерацијски припадам. Ту ми је углавном све јасно, а ипак је у питању креативни изазов. Занимљиво ми је што играм нешто што никада нећу бити. (смијех). Мајку мушког дјетета, и то не било коју мајку него Шантићку. Алексину мајку. Доминантну, манипулативну, богату, искључиву - каже Љиљана Чекић.

Мара Шантић је, подсјећа, рођена у богатој трговачкој породици Аничић и удала се у исту такву породицу.

- Родила је осморо дјеце и рано остала удовица. Све то одређује њен лик и њен карактер. Иако је зависна од помоћи дјевера, јер је у питању балканска средина 19. вијека, а као удовица није могла сама да преузме вођење фирме и старатељство над породицом, она није ни слаба ни беспомоћна. Мара, бар онаква какву смо је ми у представи стварали, по мени је најмудрија категорија жена. Она нема потребу да доминира, али њени ставови се поштују и усвајају - истиче глумица.

На мостарској премијери је, каже Чекићева, било суза и позитивних реакција.

- Оне који дођу на премијеру очекује пуно емоција, али и лијепа музика која ће нас вратити у нека давна, можда боља времена. Оно што је најважније је то да је ово прича о љубави. Мислим да је публика жељна представа у којима се главни јунаци воле искрено, чисто и без предрасуда - закључила је Чекићева.

Глумачка екипа

У глумачкој екипи поред Бојана Колопића и Љиљане Чекић и Јасмин Крпо, Иван Скоко, Ведран Вилогорац, Ајла Хамзић, Шериф Аљић и Елмедин Балалић - Тити. У представи се појављују и дјечаци Алекса Круљ, Дино Спахић, Аљоша Голо и Игор Вуховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана