Glasov Sajam knjige u Banjaluci: Književna magija začarala čitaoce

Milanka Mitrić
Glasov Sajam knjige u Banjaluci: Književna magija začarala čitaoce

Banjaluka - Užurbani prolaznici koji su došli samo da pronađu knjigu koju dugo traže, usporeni, radoznali čitaoci koji samo razgledaju i djeca koja žure da prođu između štandova.

Ovo je bio samo dio atmosfere koja je tokom vikenda ispunila Sportsku dvoranu “Borik”, na 24. Međunarodnom Sajmu knjige u organizaciji “Glasa Srpske” i uprkos svim lošijim danima za život knjige, pokazala da ipak postoji magija u knjigama koja i dalje privlači i uspije na tren da začara čitaoce i posjetioce, makar došli samo usput da razgledaju.

Osim potrage za djelima, svi zainteresovani su imali su priliku da prisustvuju brojnim promocijama, te da se druže sa prisutnim autorima.

Svakako najzapaženije za sve ljubitelje Ljiljane Habjanović-Đurović bilo je njeno druženje sa posjetiocima na štandu izdavača “Globosino Aleksandrija”, na kojem je Habjanović-Đurović predstavila svoju knjigu “Na putu ka gori” i potpisivala kupljene primjerke. Autorka je takođe predstavila i djelo za djecu “Iva i mala Marija”.

Bogat program ponudili su i ovogodišnji 4. Međunarodni književni susreti, a među autorima koji su učestvovali na promociji bili su dobitnik priznanja ovogodišnjih susreta Đorđo Lingvaglosa, Kolja Mićević, Duška Vrhovac, Sergej Glovjuk, Atila Jas i Zoran Pešić Sigma, a zatim i Lenka Kuhar-Danjhelova, Lučijan Aleksiu, Borivoj Radaković, Danijela Trajković, Goran Vračar i Peter Kuhar. Nagrada Đorđu Lingvaglosi uručena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Na ceremoniji su govorili Duška Vrhovac, Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, a muzička pratnja bila je violinistkinja Lidija Bojinović.

Međunarodni književni susreti, koji su već četvrtu godinu dio smotre pisane riječi, otvoreni su u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra, a ove godine okupljaju 27 pjesnika iz 13 zemalja.

- Književnost je oličenje jednog društva i naroda, zato podržavamo ne samo ovu već i na ostale manifestacije koje se odnose na književnost i izdavaštvo, kao i Sajam knjige, koji je prilika da okupi izdavače i autore, da ih uveže da bi mogli na kvalitetniji način da promovišu sve što čini književni rad - navela je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić prilikom otvaranja susreta.

Predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević objasnio je da je značaj manifestacije koja okuplja ljude koji žive književnost to što predstavlja odličnu priliku da se u Banjaluci ugoste značajna imena svjetske književnosti.

- Potrudili smo se da napravimo dobar program, gdje će se predstaviti odlični pjesnici koji imaju šta da poruče kroz poeziju - objasnio je Bjelošević.

Tokom dana vikenda promovisana je knjiga ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Sovica”, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo “Nije Instagram guma na biciklu”, autora Vladimira Komadine, te djelo “Spomenko i Ozren” autora Mile Savića. O djelu su govorili autor i recenzent Milan Rakulj.

U okviru Međunarodnih književnih susreta juče je održana promocija na kojoj su učestvovali Kajoko Jamasaki, Slavomir Gvozdenović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Duško M. Petrović, Boro Kapetanović i Dobroslav Ćuk. Istog dana održana je još jedna promocija u pjesničkom duhu, a na njoj su govorili Martin Prebuđila, Angelina Bakalova, Željka Avrić, Aćim Todorović, Zdravka Babić i Mlađo Stanišić. Istog dana Kolja Mićević je održao veče pod nazivom “Dante na Vrbasu”.

Na Sajmu knjige danas u 12 časova biće promovisana djela u izdanju Udruženja književnika RS (Anđelko Anušić, Saša Knežević, Sava Guslov-Marčeta, Slobodan Lepir i Predrag Bjelošević).

Sajam knjige se zatvara večeras u 18 časova, a Međunarodni književni susreti u 19 časova, u Krupi na Vrbasu, slanjem pjesničke poruke mira.

Draganu Velikiću uručena “Vilenica”

Panel-diskusije

Jedan od sajamskih noviteta ove godine bile su panel-diskusije. Na trećoj diskusiji “Aktuelna pitanja u izdavaštvu” učestvovali su osnivač izdavačke kuće “Imprimatur” Boris Maksimović, predsjednik Udruženja izdavača RS Nenad Novaković, te predstavnik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstava Istočno Sarajevo Dejan Kerleta. Moderator je bila direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana