Гласов Сајам књиге у Бањалуци: Књижевна магија зачарала читаоце

Миланка Митрић
Гласов Сајам књиге у Бањалуци: Књижевна магија зачарала читаоце

Бањалука - Ужурбани пролазници који су дошли само да пронађу књигу коју дуго траже, успорени, радознали читаоци који само разгледају и дјеца која журе да прођу између штандова.

Ово је био само дио атмосфере која је током викенда испунила Спортску дворану “Борик”, на 24. Међународном Сајму књиге у организацији “Гласа Српске” и упркос свим лошијим данима за живот књиге, показала да ипак постоји магија у књигама која и даље привлачи и успије на трен да зачара читаоце и посјетиоце, макар дошли само успут да разгледају.

Осим потраге за дјелима, сви заинтересовани су имали су прилику да присуствују бројним промоцијама, те да се друже са присутним ауторима.

Свакако најзапаженије за све љубитеље Љиљане Хабјановић-Ђуровић било је њено дружење са посјетиоцима на штанду издавача “Глобосино Александрија”, на којем је Хабјановић-Ђуровић представила своју књигу “На путу ка гори” и потписивала купљене примјерке. Ауторка је такође представила и дјело за дјецу “Ива и мала Марија”.

Богат програм понудили су и овогодишњи 4. Међународни књижевни сусрети, а међу ауторима који су учествовали на промоцији били су добитник признања овогодишњих сусрета Ђорђо Лингваглоса, Коља Мићевић, Душка Врховац, Сергеј Гловјук, Атила Јас и Зоран Пешић Сигма, а затим и Ленка Кухар-Дањхелова, Лучијан Алексиу, Боривој Радаковић, Данијела Трајковић, Горан Врачар и Петер Кухар. Награда Ђорђу Лингваглоси уручена је у Народној и универзитетској библиотеци РС. На церемонији су говорили Душка Врховац, Ранко Рисојевић и Предраг Бјелошевић, а музичка пратња била је виолинисткиња Лидија Бојиновић.

Међународни књижевни сусрети, који су већ четврту годину дио смотре писане ријечи, отворени су у вијећници Банског двора Културног центра, а ове године окупљају 27 пјесника из 13 земаља.

- Књижевност је оличење једног друштва и народа, зато подржавамо не само ову већ и на остале манифестације које се односе на књижевност и издаваштво, као и Сајам књиге, који је прилика да окупи издаваче и ауторе, да их увеже да би могли на квалитетнији начин да промовишу све што чини књижевни рад - навела је министар просвјете и културе РС Наталија Тривић приликом отварања сусрета.

Предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић објаснио је да је значај манифестације која окупља људе који живе књижевност то што представља одличну прилику да се у Бањалуци угосте значајна имена свјетске књижевности.

- Потрудили смо се да направимо добар програм, гдје ће се представити одлични пјесници који имају шта да поруче кроз поезију - објаснио је Бјелошевић.

Током дана викенда промовисана је књига овогодишњег добитника награде “Совица”, Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево “Није Инстаграм гума на бициклу”, аутора Владимира Комадине, те дјело “Споменко и Озрен” аутора Миле Савића. О дјелу су говорили аутор и рецензент Милан Ракуљ.

У оквиру Међународних књижевних сусрета јуче је одржана промоција на којој су учествовали Кајоко Јамасаки, Славомир Гвозденовић, Јованка Стојчиновић-Николић, Душко М. Петровић, Боро Капетановић и Доброслав Ћук. Истог дана одржана је још једна промоција у пјесничком духу, а на њој су говорили Мартин Пребуђила, Ангелина Бакалова, Жељка Аврић, Аћим Тодоровић, Здравка Бабић и Млађо Станишић. Истог дана Коља Мићевић је одржао вече под називом “Данте на Врбасу”.

На Сајму књиге данас у 12 часова биће промовисана дјела у издању Удружења књижевника РС (Анђелко Анушић, Саша Кнежевић, Сава Гуслов-Марчета, Слободан Лепир и Предраг Бјелошевић).

Сајам књиге се затвара вечерас у 18 часова, а Међународни књижевни сусрети у 19 часова, у Крупи на Врбасу, слањем пјесничке поруке мира.

Драгану Великићу уручена “Виленица”

Панел-дискусије

Један од сајамских новитета ове године биле су панел-дискусије. На трећој дискусији “Актуелна питања у издаваштву” учествовали су оснивач издавачке куће “Имприматур” Борис Максимовић, предсједник Удружења издавача РС Ненад Новаковић, те представник Завода за уџбенике и наставна средстава Источно Сарајево Дејан Керлета. Модератор је била директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана