Film “Back to Black” od danas u “Sinepleksu Palas”: Portret Ejmi Vajnhaus na velikom ekranu

Ilijana Božić
Film “Back to Black” od danas u “Sinepleksu Palas”: Portret Ejmi Vajnhaus na velikom ekranu

BANjALUKA - Priča o Ejmi Vajnhaus, koja donosi zanimljivosti iz njenog života od početka karijere pa do revolucionarnog studijskog albuma “Back to Black”, premijerno će biti prikazana danas u banjalučkom “Sinepleksu Palas”.

Ova priča je ispričana iz njene perspektive i inspirisana je duboko ličnim tekstovima koje je pisala. Film je zapravo portret žene koja stoji iza jednog fenomena i prikaz burne veze koja je centar jednog od najlegendarnijih muzičkih albuma svih vremena.

Glavnu ulogu, odnosno Ejmi Vajnhaus, na platnima je ovjekovječila glumica Marisa Abel, a film je režirala  Sem Tejlor Džonson. Rediteljka se već dokazala filmom “NonjhereBoy” o Džonu Lenonu koji je dobio dobre kritike i četiri nominacije za nagradu BAFTA. Kako piše magazin “Rolingstoun” Sem Tejlor Džonson je bila prijateljica sa Vajnhausovom.

Važno je naglasiti da su Nik Kejv i Voren Elis komponovali muziku za ovaj biografski film. Ejmi Džejd Vajnhaus  bila je engleska kantautorka poznata po svom izražajnom kontraalt vokalu i probranoj mješavini muzičkih žanrova koje je koristila u svojim pjesmama, uključujući ritam i bluz, soul i džez. Pripisivane su joj zasluge za uticaj na rast popularnosti ženskih izvođača i soul muzike i za preporod britanske muzičke scene.

Njen specifičan stil učinio ju je muzom modnih dizajnera, poput Karla Lagerfelda. Problemi sa zavisnošću od narkotika i alkohola, kao i njena sklonost samouništenju su bile redovne teme tabloida od 2007. godine, pa do njene smrti. Zajedno sa svojim bivšim suprugom Blejkom Filder-Sivilom imala je problema sa zakonom zbog kojih je on bio osuđen na zatvorsku kaznu. Njen album  “BacktoBlack” se zvanično pojavio u distribuciji u Ujedinjenom Kraljevstvu 30. oktobra 2006. Više puta je bio na prvom mjestu britanske liste albuma, a pozicionirao se na sedmom mjestu Bilbordove liste 200 najboljih albuma u SAD.  Bio je to najprodavaniji album 2007. godine sa 1,85 miliona primjeraka. Tokom 2008. Vajnhaus se suočila sa nizom zdravstvenih komplikacija koje su predstavljale ozbiljnu prijetnju i za njenu karijeru i za njen život. Nakon liječenja od zavisnosti, pokušala se vratiti muzici, ali poslije propalog beogradskog koncerta 18. juna 2011. godine, koji je trebalo da bude početak povratničke turneje, nekoliko dana kasnije 23. juna 2011,  preminula je od posljedica dugogodišnje zavisnosti od opijata i alkohola.

Film o Ejmi Vajnhaus uzburkao je javnost nakon što je objavljen trejler, a još više nakon svjetske premijere. Mnoštvo fanova burno je odreagovalo u strahu da li će se život poznate pjevačice prikazati vjerno ili će to biti još jedan senzacionalistički pokušaj profitiranja na tuđoj nesreći. Trenutno film na veb stranici “Roten tomatos” ima prosječnu ocjenu 38% od 60 kritika, dok na sajtu “Metakritik” film ima ocjenu 49 od 100 mogućih, na osnovu 18 kritika što ukazuje na mješovite ili prosječne kritike.

Izdanja

Film “Back To Black” nije prvo ostvarenje o Ejmi Vajnhaus. Naime, 2015. je snimljen  i dokumentarni film “Ejmi” Asifa Kapadije koji je osvojio brojne nagrade, uključujući “Oskara”, BAFTA i MTV filmsku nagradu za najbolji dokumentarac. Kritički hvaljeni dokumentarac “Reclaiming Amy” objavljen je 2021.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana