Festivala festivala Trebinje: Epska saga o srpskoj istoriji

Ratomir Mijanović
Festivala festivala Trebinje: Epska saga o srpskoj istoriji

Trebinje - Druge večeri Festivala festivala trebinjskoj publici predstavili su se pobjednici republičkog festivala Srbije - ansambl KUD-a "Kruščić" iz Kruščića kod Kule, izvođenjem predstave "Velika drama", po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Dejana Cicmilovića.

Epski zamašnu Kovačevićevu sagu o kolonizatorskoj porodici iz Crne Gore, kroz čiju se sudbinu prelama tragika srpske istorije druge polovine dvadesetog vijeka - u Cicmilovićevoj inscenaciji - na sceni Kulturnog centra izveo je tridesetočlani ansambl iz Kruščića, čiji je impresivan poduhvat trebinjska publika pozdravila ovacijama.

Diplomom protagoniste večeri žiri publike nagradio je glumca Nikolu Bulatovića.

- Kad smo krenuli u ovaj projekat, odmah smo vidjeli da će to biti odlična predstava. Jeste bilo iznenađenje za mnoge da selo od 1.500 stanovnika, u konkurenciji velikih gradova i brojnih kvalitetnih pozorišta osvoji prvo mjesto, ali to nije prvi put da "Kruščić" ostvaruje odlične rezultate. Sistem takmičenja amaterskih pozorišta je pomalo komplikovan, ali mi smo uspjeli da budemo najbolji. Dobar dio naših glumaca angažovan je u poljoprivrednoj proizvodnji i radi neke obične, svakodnevne poslove. Nakon toga se okupljamo na probi i evo imamo uspjeha - s ponosom ističe Nikola Bulatović.

Dodao je da predstava traje dva sata i petnaest minuta, te da u ansamblu učestvuje 35 ljudi.

Upravnik pozorišta Slavko Vlahović je rekao da je, kada je donio odluku da baš "Veliku dramu" postavi na scenu, veliki broj glumaca bio skeptičan.

- Teatrolog iz Novog Sada Miroslav Radonjić, pa i režiser Dejan Cicmilović izrazili su strahovanje da je "Velika drama" za nas veliki zalogaj. Prelomio sam, krenuli smo sa radom. Dejan je smanjio broj glumaca na 22, a ja sam ga svakodnevno molio da poveća broj glumaca, tako da smo svaki lik obuhvatili u tekstu. Rad je bio jako težak, ali ansambl je sve dobro prihvatio. Redovni su bili dolasci na probe, energija je bila i te kako prisutna i sve smo uradili dosta lagano - kazao je Vlahović.

Treće večeri festivala trebalo je da nastupi domaći ansambl Of scene Gradskog pozorišta Trebinje predstavom "Ko to tamo režira?", po tekstu Gorana Vrbanića, a u režiji Igora Svrdlina. Predstava je prošle sedmice imala zatvorenu premijeru, a Svrdlin, kome je ovo rediteljski debi, priznaje da je dramski tekst, uz dopuštenje autora, u velikoj mjeri izmijenio i dopisao. Ističe da je predstava rađena "na granici eksperimentalne forme, žanrovski najbliža teatru apsurda".

Promocija

U okviru pratećeg programa Festivala festivala u nedjelju uveče u Galeriji Kulturnog centra promovisana su izdanja Sterijinog pozorja "Sabrana djela Jovana Sterije Popovića" i u dva toma: Vesela i žalosna pozorja. Iste večeri je bila i promocija časopisa za pozorišnu umjetnost "Scena", te monografija Međunarodnog festivala monodrame i pantomime, koji se ove godine, po 40. put održao u Zemunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana