Festival “Imperativ” od 15. do 20. jula u Banskom dvoru: Banjaluka okuplja regionalne književnike

Milanka Mitrić
Festival “Imperativ” od 15. do 20. jula u Banskom dvoru: Banjaluka okuplja regionalne književnike

BANjALUKA - Nakon višemjesečne pauze i čekanja koje se odrazilo na sve sfere ljudskog djelovanja, posebno je primjetan uticaj koji je pandemija ostavila na odražavanje događaja iz oblasti kulture.

Ljubitelji umjetnosti zaželjeli su se posjeta izložbama, književnim večerima, pozorištima i festivalima. Jedan od festivala koji će nakon odgađanja uskoro konačno biti održan u Banskom dvoru, uz poštovanje mjera prevencije, je treći festival književnosti “Imperativ”. Ova književna smotra trajaće od 15. do 20. jula.

- “Imperativ” se od početka svog rada zalaže za bolji položaj književnika u regionu. Misija festivala je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače kroz primjenu inovativnih pristupa s ciljem promocije i popularizacije književnosti - poručuju iz ovog udruženja.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca.

- Trudili smo se, kao i obično, da napravimo izbor autora koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni - dodaju iz “Imperativa”.

Prvog festivalskog dana od 18 časova biće prestavljeno reizdanje knjige “Banjaluka u putopisima, zapisima i legendama” autora Mate Džaje, u saradnji sa Antikvarijatom “Rajamana” te otvaranje izložbe knjiga o Banjaluci. Program će biti nastavljen u 20 časova događajem “There is a loght that never goes out” posvećenim književniku Bekimu Sejranoviću.

- Drugog dana festivala svi zaljubljenici u pisanu riječ biće u prilici da u 13 časova u kafeu “Joko” popiju kafu sa književnikom Darkom Cvijetićem. Pjesnici Zvonko Karanović (Beograd) i Tatjana Bijelić (Banjaluka) čitaće svoje stihove u okviru programa “Poeziju će svi čitati” u 18 časova. U 19.15 čitaocima će svoj roman “Crna knjiga” predstaviti autor iz Beograda Luka Tripković. Sa Lukom i njegovim izdavačem Ivanom Bevcom (“Booka”) razgovaraće Stevo Grabovac - navode iz “Imperativa” te dodaju da je nastavak ovog festivalskog dana predviđen za program “Note i slova”, u okviru kojeg će od 21 čas svi prisutni imati priliku da čuju Magdalenu Blažević iz Mostara, sa kojom će o muzici koja ju inspiriše razgovarati Milan Rakulj.

Kafa sa Feđom Štukanom iz Sarajeva otvoriće treći festivalski dan od 13 časova. Od 18 časova u okviru programa “Poeziju će svi čitati” svoju poeziju prestaviće Srđan Sekulić iz Novog Sada, a domaćin će mu biti banjalučki književnik Ranko Risojević, Program “Razgovor sa piscem” biće održan od 19.15, a gost festivala je dobitnik NIN-ove nagrade Saša Ilić, sa kojim će o njegovom nagrađenom romanu “Pas i kontrabas” razgovarati Igor Simanović. U programu “Note i slova” učestvovaće Ana Vučković Denčić, sa kojom će razgovarati Milan Rakulj.

- Četvrti dan druženja posjetilaca i književnika takođe će početi kafom sa Anom Vučković Denčić u “Joku. U 16 časova biće održana promocija Časopisa za književnost i umjetnost “Srp”. Promocija romana “U jarku” Slađane Nine Perković zakazana je za 18 časova, a ovaj događaj organizujemo u saradnji sa Izdavačkom kućom “Imprimatur”. Sa Feđom Štukanom i izdavačem njegovog romana “Blank” Aleksandrom Trifunovićem od 19.15 razgovaraće Stevo Grabovac. Pisac iz Banjaluke Danijel Gatarić govoriće o muzici i pisanju, a sa njim će razgovarati Đorđe Krajišnik (Sarajevo) - najavljuju iz “Imperativa”.

Posljednji festivalski dan rezervisan je za kafu sa Elvedinom Nezirovićem od 13 časova. Od 16 časova biće promovisan strip serijal “Last Hope” Srđana Vranješa. Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa izdavačkom kućom “Deveta dimenzija”. U 18 časova u programu “Poeziju će svi čitati” publici će se predstaviti banjalučke književnice Tanja Stupar Trifunović i Aleksandra Čvorović. O svojim romanima “Što na podu spavaš” i “Meho” od 19.15 časova razgovaraće književnici Darko Cvijetić i Almin Kaplan.

Od 21 čas, u programu “Note i slova” učestvovaće Elvedin Nezirović (Mostar), dok će moderator ove promocije biti Đorđe Krajišnik.

Besplatne pozivnice za svaki događaj mogu se preuzeti od 7. jula na biletarnici Banskog dvora, svakim radnim danom, osim nedjeljom u periodu od 10 do 18 časova.

Sajam

Posjetioci “Imperativa” će i ove godine imati priliku da u okviru sajamskog dijela festivala posjete štandove izdavača koji su pripremili povoljne sajamske cijene. Ove godine biće dostupna djela izdavača “Booka”, “Lom”, “Kontrast”, “Arhipelag”, “Clio”, “Dereta”, “Plato”, “Buybook” i “Sandorf”. Pored gostiju svoje štandove imaće i izdavači iz Banjaluke “Ramajana”, “Imprimatur”, “Deveta dimenzija”, “Art scena” i “Pčelica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana