Фестивал “Императив” од 15. до 20. јула у Банском двору: Бањалука окупља регионалне књижевнике

Миланка Митрић
Фестивал “Императив” од 15. до 20. јула у Банском двору: Бањалука окупља регионалне књижевнике

БАЊАЛУКА - Након вишемјесечне паузе и чекања које се одразило на све сфере људског дјеловања, посебно је примјетан утицај који је пандемија оставила на одражавање догађаја из области културе.

Љубитељи умјетности зажељели су се посјета изложбама, књижевним вечерима, позориштима и фестивалима. Један од фестивала који ће након одгађања ускоро коначно бити одржан у Банском двору, уз поштовање мјера превенције, је трећи фестивал књижевности “Императив”. Ова књижевна смотра трајаће од 15. до 20. јула.

- “Императив” се од почетка свог рада залаже за бољи положај књижевника у региону. Мисија фестивала је стварање платформе која окупља и ставља у дијалог значајне писце регионалне и домаће књижевне сцене, публику, књижевне критичаре и издаваче кроз примјену иновативних приступа с циљем промоције и популаризације књижевности - поручују из овог удружења.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен на 50 посјетилаца.

- Трудили смо се, као и обично, да направимо избор аутора који су у претходној години својим књижевним радом привукли пажњу читалачке публике, али и књижевне критике на регионалној књижевној сцени - додају из “Императива”.

Првог фестивалског дана од 18 часова биће престављено реиздање књиге “Бањалука у путописима, записима и легендама” аутора Мате Џаје, у сарадњи са Антикваријатом “Рајамана” те отварање изложбе књига о Бањалуци. Програм ће бити настављен у 20 часова догађајем “There is a loght that never goes out” посвећеним књижевнику Бекиму Сејрановићу.

- Другог дана фестивала сви заљубљеници у писану ријеч биће у прилици да у 13 часова у кафеу “Јоко” попију кафу са књижевником Дарком Цвијетићем. Пјесници Звонко Карановић (Београд) и Татјана Бијелић (Бањалука) читаће своје стихове у оквиру програма “Поезију ће сви читати” у 18 часова. У 19.15 читаоцима ће свој роман “Црна књига” представити аутор из Београда Лука Трипковић. Са Луком и његовим издавачем Иваном Бевцом (“Bookа”) разговараће Стево Грабовац - наводе из “Императива” те додају да је наставак овог фестивалског дана предвиђен за програм “Ноте и слова”, у оквиру којег ће од 21 час сви присутни имати прилику да чују Магдалену Блажевић из Мостара, са којом ће о музици која ју инспирише разговарати Милан Ракуљ.

Кафа са Феђом Штуканом из Сарајева отвориће трећи фестивалски дан од 13 часова. Од 18 часова у оквиру програма “Поезију ће сви читати” своју поезију преставиће Срђан Секулић из Новог Сада, а домаћин ће му бити бањалучки књижевник Ранко Рисојевић, Програм “Разговор са писцем” биће одржан од 19.15, а гост фестивала је добитник НИН-ове награде Саша Илић, са којим ће о његовом награђеном роману “Пас и контрабас” разговарати Игор Симановић. У програму “Ноте и слова” учествоваће Ана Вучковић Денчић, са којом ће разговарати Милан Ракуљ.

- Четврти дан дружења посјетилаца и књижевника такође ће почети кафом са Аном Вучковић Денчић у “Јоку. У 16 часова биће одржана промоција Часописа за књижевност и умјетност “Срп”. Промоција романа “У јарку” Слађане Нине Перковић заказана је за 18 часова, а овај догађај организујемо у сарадњи са Издавачком кућом “Имприматур”. Са Феђом Штуканом и издавачем његовог романа “Бланк” Александром Трифуновићем од 19.15 разговараће Стево Грабовац. Писац из Бањалуке Данијел Гатарић говориће о музици и писању, а са њим ће разговарати Ђорђе Крајишник (Сарајево) - најављују из “Императива”.

Посљедњи фестивалски дан резервисан је за кафу са Елведином Незировићем од 13 часова. Од 16 часова биће промовисан стрип серијал “Last Hope” Срђана Врањеша. Овај догађај организован је у сарадњи са издавачком кућом “Девета димензија”. У 18 часова у програму “Поезију ће сви читати” публици ће се представити бањалучке књижевнице Тања Ступар Трифуновић и Александра Чворовић. О својим романима “Што на поду спаваш” и “Мехо” од 19.15 часова разговараће књижевници Дарко Цвијетић и Алмин Каплан.

Од 21 час, у програму “Ноте и слова” учествоваће Елведин Незировић (Мостар), док ће модератор ове промоције бити Ђорђе Крајишник.

Бесплатне позивнице за сваки догађај могу се преузети од 7. јула на билетарници Банског двора, сваким радним даном, осим недјељом у периоду од 10 до 18 часова.

Сајам

Посјетиоци “Императива” ће и ове године имати прилику да у оквиру сајамског дијела фестивала посјете штандове издавача који су припремили повољне сајамске цијене. Ове године биће доступна дјела издавача “Bookа”, “Лом”, “Контраст”, “Архипелаг”, “Clio”, “Дерета”, “Плато”, “Buybook” и “Сандорф”. Поред гостију своје штандове имаће и издавачи из Бањалуке “Рамајана”, “Имприматур”, “Девета димензија”, “Арт сцена” и “Пчелица”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана