“Družina od vešala” u luksuznom dvotomnom izdanju: Objedinjena saga o neobičnim junacima

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
“Družina od vešala” u luksuznom dvotomnom izdanju: Objedinjena saga o neobičnim junacima

BEOGRAD - Luksuzno, dvotomno izdanje jednog od najpopularnijih stripova na prostoru bivše Jugoslavije, “Družina od vešala”, nedavno je objavljeno u izdanju “Čarobne knjige”, na radost svih obožavalaca ovog serijala Roberta Raviole Magnusa.

Priča prati družinu najamnika, koji pokušavaju da prežive i spoje kraj s krajem, lutaju gradovima, obitavaju u šumama, tražeći zaradu. Magnus je radio kao crtač, a Đovani Romanini kao scenarista.

- Na čelu sa ser Persijem od Monblana i pod komandom neumornog kapetana Džinovskog, to je neverovatno šarolika grupa: kuvar meštar Ćako, njegov pomoćnik Tikvomir, lepa i hrabra vojvotkinjica Analiza od Monblana, veteran ser Kramb, koji je poznavao Artura  i bard Bertrand. Fantastične avanture i urnebesni okršaji “Družine od vešala” predstavljaju srednjovekovnu, ali istovremeno i svevremenu sagu ispunjenu grotesknim i parodičnim humorom, tipičnim za njenog tvorca, legendarnog Magnusa - najavila je “Čarobna knjiga” o ovom izdanju, koje je u Italiji poznato pod imenom “La Compagnia della Forca”.

Putujući, stalno upadaju u nevolje te se susreću s raznim ljudima, koji ih uvode u spletke, koje čitaoce neminovno nasmijavaju i zabavljaju.

- Iza te odiseje, međutim, krije se zajednički neprijatelj: mračno stvorenje koje nad svetom širi svoju preteću senku - dodaju iz “Čarobne knjige”, a ovo izdanje donosi i Magnusov rad na “Družini od vešala” i dopunjeno je pratećim tekstovima i ilustracijama. Na taj način, ovim dvotomnim izdanjem objedinjena je čitava priča o ovom stripu i njegovim jedinstvenim junacima.

Ideja za strip nastala je 1975. godine, a inspiraciju za stvaranje autori su izvlačili iz srednjeg vijeka, koji je tada bio popularan motiv u filmovima koji su prikazivani u Italiji.

Serijal je izlazio na mjesečnom nivou u izdanju izdavačke kuće “Geis”. Prvobitno je bilo zamišljeno da budu 24 epizode, ali je tada zbog male zainteresovanosti publike serijal sveden na 20 epizoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana