Dodijeljene nagrade na Sajmu knjige: "Ćirilični natpisi na stećcima" poduhvat godine

Milanka Mitrić
Dodijeljene nagrade na Sajmu knjige: "Ćirilični natpisi na stećcima" poduhvat godine

BANjALUKA - Tradicionalne sajamske nagrade za najbolja izdanja i izdavače dodijeljena su u Sportskoj dvorani “Borik”, na 24. Međunarodnom sajmu knjige u organizaciji “Glasa Srpske”.

O najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Ranko Risojević, Mijana Kuburić-Macura i Igor Simanović.

Sajamsku nagradu “Moštanica” za izdavački poduhvat dobila je knjiga “Ćirilični natpisi na stećcima”, Gorana Ž. Komara, u izdanju “Obodskog slova” iz Podgorice.

- Knjiga “Ćirilični natpisi na stećcima” je kapitalno djelo i izdavački poduhvat prvog reda. U njoj je autor Goran Ž. Komar sabrao sve manje ili više poznate ćirilične natpise na brojnim stećcima koji su preživjeli vijekove i prenosili poruke pismom koje je postalo i zaštitni znak naroda koji se njim služio, a to su uglavnom bili Srbi. Zato bavljenje srpskim jezikom i ćiriličnim pismom jeste prvorazredna obaveza naše kulture. U ovoj monumentalnoj monografiji svaki natpis obrađen je stručno, sa svim potrebnim i dostupnim podacima, uključujući i fotografije stećaka - navedeno je u objašnjenju žirija, a nagradu je predstavniku “Obodskog slova” dodijelio predsjednik žirija Ranko Risojević.

Priznanje “Liplje” za savremenu književnost dodijeljeno je romanu “Vetruška u danima neba”, Gorana Labudovića Šarla, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koja je ovogodišnji dobitnik “Zlatne sove”.

- Roman “Vetruška u danima neba” priča o ljudima, vizionarima i njihovim savremenicima, koji su često protiv tih vizija, ma koliko se one kasnije pokažu ispravnim. To je vječna priča o čovjeku i njegovom udesu, smještena u Vojvodinu, u kojoj počesto svako vuče na svoju stranu - naglasio je žiri, a priznanje je uručio generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović.

Najbolja knjiga za djecu okrunjena priznanjem “Gomionica” je “Naša gošća godina” Dobrice Erića u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

- U pjesmama i kratkim proznim zapisima Dobrica Erić je i ovdje pokazao svoj veliki talenat, majstorsko vladanje jezikom i izuzetno poznavanje prirode - naveo je žiri, a priznanje je uručila rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić. 

Sajamska nagrada “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dodijeljena je Petru Pijanoviću, za knjigu “Anđeli i ratnici”, u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda.

- Ovo djelo u sebi spaja naučnu tačnost i metodologiju i izuzetno poznavanje savremene srpske književnosti, prvenstveno poezije. Knjiga koju treba iščitavati - objasnio je žiri. Priznanje je uručila direktorica marketinga “Glasa Srpske” Darija Galonja.

Istog dana promovisano je i djelo posvećeno Petru Kočiću, o kojem je govorio profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja.

Takođe, promovisana je i knjiga “Polje vetrova”, autora Miroslava Kusmuka. O djelu, osim autora, govorili su Zlatko Jurić i Duško Pevulja.

- Ovo je pripovjedačka zbirka i zapis duše. U svim pričama koje su u njoj zapisane postoji dio mene. Osnovna poruka je ljubav. Ne postoji prilika iz koje čovjek ne može da izađe kao pobjednik ukoliko u sebi nosi ljubav i ukoliko želi da izađe na kraj sa nedaćom koja mu se našla na putu. Svaka knjiga je neproživljeno iskustvo i književnost nas uči tome da ne treba sve sami da proživimo - kazao je o svom djelu autor Miroslav Kusmuk.

Sajam knjige traje do ponedjeljka, a radno vrijeme je od 10 do 20 časova. Tokom vikenda biće održane promocije, te predstavljanja djela autora, učesnika 4. Međunarodnih književnih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana