Додијељене награде на Сајму књиге: "Ћирилични натписи на стећцима" подухват године

Миланка Митрић
Додијељене награде на Сајму књиге: "Ћирилични натписи на стећцима" подухват године

БАЊАЛУКА - Традиционалне сајамске награде за најбоља издања и издаваче додијељена су у Спортској дворани “Борик”, на 24. Међународном сајму књиге у организацији “Гласа Српске”.

О најбољима је одлучивао жири у саставу: Ранко Рисојевић, Мијана Кубурић-Мацура и Игор Симановић.

Сајамску награду “Моштаница” за издавачки подухват добила је књига “Ћирилични натписи на стећцима”, Горана Ж. Комара, у издању “Ободског слова” из Подгорице.

- Књига “Ћирилични натписи на стећцима” је капитално дјело и издавачки подухват првог реда. У њој је аутор Горан Ж. Комар сабрао све мање или више познате ћириличне натписе на бројним стећцима који су преживјели вијекове и преносили поруке писмом које је постало и заштитни знак народа који се њим служио, а то су углавном били Срби. Зато бављење српским језиком и ћириличним писмом јесте прворазредна обавеза наше културе. У овој монументалној монографији сваки натпис обрађен је стручно, са свим потребним и доступним подацима, укључујући и фотографије стећака - наведено је у објашњењу жирија, а награду је представнику “Ободског слова” додијелио предсједник жирија Ранко Рисојевић.

Признање “Липље” за савремену књижевност додијељено је роману “Ветрушка у данима неба”, Горана Лабудовића Шарла, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, која је овогодишњи добитник “Златне сове”.

- Роман “Ветрушка у данима неба” прича о људима, визионарима и њиховим савременицима, који су често против тих визија, ма колико се оне касније покажу исправним. То је вјечна прича о човјеку и његовом удесу, смјештена у Војводину, у којој почесто свако вуче на своју страну - нагласио је жири, а признање је уручио генерални директор “Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић.

Најбоља књига за дјецу окруњена признањем “Гомионица” је “Наша гошћа година” Добрице Ерића у издању Креативног центра из Београда.

- У пјесмама и кратким прозним записима Добрица Ерић је и овдје показао свој велики таленат, мајсторско владање језиком и изузетно познавање природе - навео је жири, а признање је уручила руководилац Сајма књиге Петра Ивић. 

Сајамска награда “Ступље” за његовање српске традиције и православне духовности додијељена је Петру Пијановићу, за књигу “Анђели и ратници”, у издању Завода за уџбенике из Београда.

- Ово дјело у себи спаја научну тачност и методологију и изузетно познавање савремене српске књижевности, првенствено поезије. Књига коју треба ишчитавати - објаснио је жири. Признање је уручила директорица маркетинга “Гласа Српске” Дарија Галоња.

Истог дана промовисано је и дјело посвећено Петру Кочићу, о којем је говорио професор Филолошког факултета у Бањалуци Душко Певуља.

Такође, промовисана је и књига “Поље ветрова”, аутора Мирослава Кусмука. О дјелу, осим аутора, говорили су Златко Јурић и Душко Певуља.

- Ово је приповједачка збирка и запис душе. У свим причама које су у њој записане постоји дио мене. Основна порука је љубав. Не постоји прилика из које човјек не може да изађе као побједник уколико у себи носи љубав и уколико жели да изађе на крај са недаћом која му се нашла на путу. Свака књига је непроживљено искуство и књижевност нас учи томе да не треба све сами да проживимо - казао је о свом дјелу аутор Мирослав Кусмук.

Сајам књиге траје до понедјељка, а радно вријеме је од 10 до 20 часова. Током викенда биће одржане промоције, те представљања дјела аутора, учесника 4. Међународних књижевних сусрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана