Đorđe Milosavljević, pisac i scenarista za “Glas Srpske”: Druga sezona “Tajkuna” izgledaće potpuno drugačije

Aleksandra Glišić
Đorđe Milosavljević, pisac i scenarista za “Glas Srpske”: Druga sezona “Tajkuna” izgledaće potpuno drugačije

Deseta epizoda prve sezone serije “Tajkun” nudi odgovore na sva do sada postavljena pitanja. Ona u tom smislu znači kraj jednog poglavlja, a za neke od likove i kraj života. Druga sezona će se zbog toga dešavati posle dužeg perioda; prirodno, mnogo stvari izgledaće potpuno drugačije. Ono što je glavno je da će priča i u tom nastavku tretirati porodičnu dramu, kao i probleme vezane za posao, neraskidivo povezan za kriminalom i kriminalnim miljeom.

Rekao je za “Glas Srpske” pisac Đorđe Milosavljević, koji je pisao scenario za seriju “Tajkun” čija je posljednja epizoda prve sezone trebalo da bude emitovana sinoć na “Superstar TV”, a ista epizoda večeras u 20 časova je na programu RTS-a. 

Milosavljević je ranije napisao scenarije za filmove poput: “Nebeska udica”, “Točkovi”, “Apsolutnih sto”, “Nataša”, “Ringeraja”, “Jesen stiže, dunjo”. Među njegovim projektima su i serije “Sva ta ravnica”, “Jagodići”, “Jagodići - oproštajni valcer”, “Koreni”, “Preživeti Beograd”. Kao reditelj je debitovao sa filmom “Točkovi”.

GLAS: Publika je zavoljela ovaj projekat, a kako ste Vi kao scenarista zadovoljni na samom kraju emitovanja?

MILOSAVLjEVIĆ: Jako sam zadovoljan jer je serija naišla na dobar prijem kod najšire publika - a njena tema, i njen glavni junak, u tom smislu nisu ni jednostavni, ni na prvi pogled privlačni. Zadovoljan sam i vizuelnim pripovedanjem, a i izgledom cele serije, za šta je zaslužan reditelj Miša Terzić, koji je od početka odlučio da ne nudi jednostavna rešenja, niti da eksplicira ono što ne mora da se eksplicitno objašnjava. Publika je, na našu sreću, imala dovoljno strpljenja.

GLAS: Naziv serije dao je i opis glavnog junaka. Ali može se reći da je lik Vladana koji tumači Dragan Bjelogrlić mnogo više od tajkuna i da je zapravo atipičan tajkun. Čime ste se rukovodili dok ste pisali ovu ulogu?

MILOSAVLjEVIĆ: Tako je, autorska namera od samog početka ove zamisli bila je da se iskorači izvan stereotipa. Kad o nekom sudite na osnovu etikete, dolazite do karikature. Ovde je bio cilj opisati junaka, koji svakako nije “dobar”, ali nije ni sasvim “loš”. Takvi karakteri su dramski jako privlačni, ali i jako komplikovani za pisanje. Dajući ljudsko lice jednom čoveku sa etiketom “tajkuna”, branio sam ga iz dva glavna ugla - on je životno ugrožen, i pri tome otuđen od ljudi do kojih mu je najviše stalo. 

GLAS: Ova priča, kako ste već i govorili, a što se vidi već iz prve epizode, govori o sadašnjem trenutku. Da li pisac ima najveću odgovornost kada piše o vremenu u kome živi?

MILOSAVLjEVIĆ: Odgovornost u ovom poslu svakako ne možete da izbegnete, pa ga svakako treba raditi najbolje što možete. A odgovornost jeste veća ako se bavite temom iz sadašnjosti, uz osvrt na, uslovno rečeno, nezatvorena pitanja naše prošlost - mračno nasleđe komunizma, raspad Jugoslavije, bombardovanje NATO-a, pljačkašku privatizaciju... da se zadržim samo na onim najupadljivijim motivima. Mislim da kao scenarista, ako hoćete, i kao čovek ovog prostora, imam dosta izgrađen i, koliko je to moguće, precizan pogled glede naše prošlosti i sadašnjosti. Nadam se da se to vidi u i scenarijima koje pišem. 

GLAS: Šta iz Vašeg ugla “Tajkuna” razlikuje od svih drugih djela koje ste napisali?

MILOSAVLjEVIĆ: Ovo je u produkcionom smislu možda i najambiciozniji projekat koji sam radio. Što se tiče same priče, ona pak se pak bavi temama i motivima, žanrom i stilom, kojima se bavim kad god imam priliku za tako nešto. U osnovi, reč je priči o izolovanom i usamljenom pojedincu, koji se bori svoj život i svoj identitet... Isti siže mogao bi da se napiše i za moj prvi autorski film, “Točkove” iz 1998, a i za seriju “Tajkun” iz ove godine. U tom smislu, ta je priča za mene arhetipska i verujem da ću joj se vraćati i u budućnosti.  

Omiljeni lik Jovana Nestorović

GLAS: Možda je nezahvalno pitanje, ali ko je Vaš najdraži lik iz prve sezone serije “Tajkun”?

MILOSAVLjEVIĆ: Jeste nezahvalno, ali ću ipak rado da vam odgovorim. To je Jovana Nestorović, tužiteljka Specijalnog suda za organizovani kriminal i neko ko u seriji skoro do samog kraja predstavlja neprijatelja glavnog junaka. U finalu se otkriva da stvari baš nisu tako jednostavne i da su neprijatelji, iz ovog ili onog razloga, često naterani na saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana