Djela Dajane Nedić izložena u Banskom dvoru: Grafikama” uhvaćen doživljaj muzike i poezije

M. M.
Djela Dajane Nedić izložena u Banskom dvoru: Grafikama” uhvaćen doživljaj muzike i poezije

BANjALUKA – Izložba “BoljeTi” Dajane Nedić, dobitnice plakete Banskog dvora od četvrtka naveče dostupna je posjetiocima malog izložbenog salona Banskog dvora Kulturnog centra.

Serija grafičkih listova nastala je kao rezultat intenzivnog saživljavanja sa muzikom i poezijom grupe “Bjesovi”.

- “BoljeTi” je serija mojih radova inspirisanih muzikom, trenucima koje sam uz nju proživjela, koja mi je obilježila dio života, učinila da im se potpuno predam i da uz njih nestanem. Muzika energična, a opet, ima unutrašnji mir i nosi poruku. Jednostavno sam poželjela da svoj doživljaj ulovim i zabilježim - navela je Nedićeva o svojim radovima.

O izložbi je govorio profesor Milan Krajnović u čijoj klasi je Dajana diplomirala, a plaketu Banskog dvora uručio je direktor ustanove Mladen Matović.

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja se svake godine dodjeljuje najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

- Međuodnosi muzike, teksta i ogledanja autorkinog ličnog iskustva, proizveli su impulse  - znakove nabijene ritmom i osjećanjima. Ona nam daje uvid u svoju intimu, koju ćemo osjetiti ukoliko malo zastanemo i pustimo da nas povedu tokovi oblika.  Redoslijedom koraka: impuls – znak – matrica – grafički list, ona sa svakom formom ponavlja proces kosmičkog stvaranja.  Iz praznine nastaje impuls, od neličnog – lično, a trenutak pretvara u trajanje - naveo je Krajinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana