Дјела Дајане Недић изложена у Банском двору: Графикама” ухваћен доживљај музике и поезије

М. М.
Дјела Дајане Недић изложена у Банском двору: Графикама” ухваћен доживљај музике и поезије

БАЊАЛУКА – Изложба “БољеТи” Дајане Недић, добитнице плакете Банског двора од четвртка навече доступна је посјетиоцима малог изложбеног салона Банског двора Културног центра.

Серија графичких листова настала је као резултат интензивног саживљавања са музиком и поезијом групе “Бјесови”.

- “БољеТи” је серија мојих радова инспирисаних музиком, тренуцима које сам уз њу проживјела, која ми је обиљежила дио живота, учинила да им се потпуно предам и да уз њих нестанем. Музика енергична, а опет, има унутрашњи мир и носи поруку. Једноставно сам пожељела да свој доживљај уловим и забиљежим - навела је Недићева о својим радовима.

О изложби је говорио професор Милан Крајновић у чијој класи је Дајана дипломирала, а плакету Банског двора уручио је директор установе Младен Матовић.

Ријеч је о награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која се сваке године додјељује најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Међуодноси музике, текста и огледања ауторкиног личног искуства, произвели су импулсе  - знакове набијене ритмом и осјећањима. Она нам даје увид у своју интиму, коју ћемо осјетити уколико мало застанемо и пустимо да нас поведу токови облика.  Редослиједом корака: импулс – знак – матрица – графички лист, она са сваком формом понавља процес космичког стварања.  Из празнине настаје импулс, од неличног – лично, а тренутак претвара у трајање - навео је Крајиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана