Dejvid Finčer radi adaptaciju kultnog stripa "The Killer": Mračna priča o ubici sa moralnom dilemom

Branislav Predojević
Dejvid Finčer radi adaptaciju kultnog stripa "The Killer": Mračna priča o ubici sa moralnom dilemom

LOS ANĐELES - Prije nego što filmska adaptacija hvaljenog strip serijala "Ubica", u režiji cijenjenog Dejvida Finčera stigne na "Netfliks", obožavaoci stripa će dobiti potpuno novu priču o bezimenom ubici iz naslova.

Izdavačka kuća "Bum studios", izdaje mini-seriju od šest priča, pod nazivom "The Killer: Affairs of The State". Pored dovođenja novih obožavalaca trebalo bi da pomogne da se stari poštovaoci ponovo uvedu u svijet "Ubice" uoči dolaska Finčerove adaptacije. Autorski tandem, kojeg čine scenarista Matz (Aleks Nolent) i crtač Lik Žakamon, uradio je i novu priču koja se bavi životom i karijerom jednog od najefikasnijih i najtraženijih ubica na svijetu, ovaj put primoranog da radi sa francuskom vladom kao ugovorni ubica. Strip je opisan kao sofisticirani, sporo sagorevajući kul, noar triler, koji prati Ubicu dok se bori sa birokratskim vezama na putu da povrati svoju slobodu.

Jedan od prvih velikih fanova originalnog serijala bio je upravo Dejvid Finčer, koji je pokušao da oživi filmsku verziju još za studio "Paramaunt".  Iako se prvobitni pokušaj nije ostvario, Finčer je postigao dobar radni odnos sa piscem Matzom i njih dvojica su kasnije sarađivali na strip adaptaciji romana "Crna Dalija", kultnog krimi pisca Džejmsa Elroja,  sa umjetnikom Majlsom Hajmanom. U februaru 2021. objavljeno je da će Finčer konačno raditi na filmskoj adaptaciji "Ubice" za "Netfliks", sa Majklom Fasbenderom u glavnoj ulozi, dok se u glumačkoj ekipi još pominje ime glumice Tilde Svinton. Jednako važna informacije jeste da se Finčer za ovaj projekat ponovo udružio  sa piscem Endrjuom Kevinom Vokerom, sa kojim je radio kultni triler "Seven". Od kada je "Seven" objavljen 1995. godine, Finčer je napravio prilično veliki broj trilera, uključujući filmove "Igra", "Soba panike" i "Zodijak", te njegov najpoznatiji film "Borilački klub", da bi se potom okrenuo dramskim i biografskim filmovima.

Nakon dobrog prijema njegovog posljednjeg filma "Mank", takođe rađenog direktno za "Netfliks",  Finčer je po svemu sudeći ponovo spreman za povratak svom voljenom žanru, a materijal iz "Ubice" idealna je prilika za to, svojim neo noar preispitivanjem tema zdravog razuma, nasilja, morala i smrti.

Premijera se po prvim najavama očekuje u drugoj polovini 2022. ili prvoj polovini 2023. godine.

Strip

Serija grafičkih romana "Ubica" prati hladnokrvnog, plaćenog ubicu koji počinje da ima egzistencijalnu krizu u svijetu bez moralnog kompasa. Originalno napisan na francuskom od strane Aleksisa Nolenta pod pseudonimom Matz, serijal "The Killer" je objavljen u dvanaest albuma u svom originalnom obliku od 1998 - 2017. Za izdavanje na engleskom, svaki album je preveden u dva stripa, a zatim sakupljeni u pet omnibusa. Prvi tom ovog američkog izdanja osvojio je nagradu za "Najbolji indi strip" u IGN-ovoj kategoriji "Najbolje iz 2007. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana