“Čarobna knjiga” započela izdavački strip poduhvat decenije: Kompletan “Talični Tom” u luksuznim albumima

Branislav Predojević
“Čarobna knjiga” započela izdavački strip poduhvat decenije: Kompletan “Talični Tom” u luksuznim albumima

NOVI SAD - Izdavač “Čarobna knjiga”, izdavanjem prvog integral albuma sa tri epizode legendarnog strip junaka Taličnog Toma, počinje jedan od izdavačkih poduhvata decenije.

Najava objavljivanja svih epizoda jednog od najpopularnijih evropskih stripova svih vremena i jednog od najčitanijih strip naslova na teritoriji bivše Jugoslavije, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje kauboja, koji poteže brže od svoje sjenke.

Serijal “Čarobne knjige” trebalo bi da obuhvati 81. epizodu Taličnog, koje su do sada objavljene podijeljene u 27 integrala sa po tri epizode. Kreator i crtač serijala je slavni Belgijanac Moris de Bever, a nakon prvih deset epizoda (od 1957. godine), pa do kraja svog života scenario je pisao legendarni Rene Gošini, a kasnije i Bob de Grot, Žan Leterži i drugi autor. Lik Taličnog Toma nadahnut je ulogama glumca Garija Kupera. Obučen je u prepoznatljivo kaubojsko odjelo sa crvenom maramom i šeširom. Vjerni pratioci i prijatelji kroz njegove brojne avanture na Divljem zapadu su konj Džoli Džamper, a ponekad i najgluplji pas na svijetu Rantanplan, koji je kod raznih domaćih izdavača različito prevođen, najčešće kao Lajavko i Šaponja. Figura upečatljivog usamljenog kauboja, koji na kraju epizode na svom konju odlazi u zalazak sunca, u sebi objedinjuje mnoge stereotipe klasičnog junaka Divljeg zapada, sposoban je i brz, inteligentan i uvijek spreman za akciju, zaštitnik je nejakih, sa izraženim osjećajem za pravdu i mjesto ga ne drži. Sa druge strane pripovijedanje o njemu je istovremeno sasvim jedinstveno, obojeno neponovljivim humorom, a podvizi koje doživljava rijetko se viđaju čak i u tako bogatom žanru kao što je vestern. Lik Taličnog Toma se u svojim pričama susreće i suočava sa brojnim dobrim i lošim ličnostima, onim izmišljenim, ali i onim koji pripadaju američkoj istoriji i folkloru poput arhetipskih neprijatelja braće Dalton (Džo, Džek, Vilijam i Averel, svaki viši i gluplji od drugog), Kalamiti Džejn, Bila Kida, Roja Bina, Džesija Džejmsa, Sare Bernar, a svjedok je i učesnik raznih stvarnih događaja iz američke istorije. Ipak, ta težnja ka autentičnosti autore nikad nije sprečavala da u priče unesu živ i vječno aktuelan humor, koji smjelo parodira žanr kom Talični Tom pripada i služi mu kao neiscrpan izvor gegova na račun kaubojskog mačizma, vestern stereotipa, politike, kulture, odnosa žena i muškaraca i mitologije brojnih istorijskih ličnosti. Prvi integral nosi podnaslov “Knjiga 1: 1946 -1949”i obuhvata epizode: “Zlatni rudnik kola kopača, “Veliki rodeo” i Arizona”. Integral ima tvrde korice i 160 stranica u koloru. Plan je da do nove godine izađe još jedan. Od sljedeće godine publiku očekuju četiri integrala godišnje, dva proljećna i dva jesenja i tako u hronološkom slijedu do stizanja aktuelne produkcije.

Kod Srba

U Srbiji i regionu Talični Tom se objavljuje preko pola vijeka, a svoju premijeru je doživeo početkom 1960-ih u beogradskom časopisu “Kekec”, a čuveni književnik Duško Radović je kumovao imenu “Talični Tom”. Kasnije su ga izdavale velike kuće poput “Dečjih novina”, “Politike” i “Foruma”. “Veseli četvrtak” takođe je pokrenuo  2010. godine izdavanje “Taličnog Toma” u prevodu Đorđa Dimitrijevića. Posljednja epizoda koju su objavili  bila je deseta po redu u njihovom izdanju i nosila je naziv “Čovek koji je ubio Taličnog Toma”, a sada je izdavanje “Taličnog” preuzela krajnje agilna “Čarobna knjiga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana