“Чаробна књига” започела издавачки стрип подухват деценије: Комплетан “Талични Том” у луксузним албумима

Бранислав Предојевић
“Чаробна књига” започела издавачки стрип подухват деценије: Комплетан “Талични Том” у луксузним албумима

НОВИ САД - Издавач “Чаробна књига”, издавањем првог интеграл албума са три епизоде легендарног стрип јунака Таличног Тома, почиње један од издавачких подухвата деценије.

Најава објављивања свих епизода једног од најпопуларнијих европских стрипова свих времена и једног од најчитанијих стрип наслова на територији бивше Југославије, представља праву посластицу за све љубитеље каубоја, који потеже брже од своје сјенке.

Серијал “Чаробне књиге” требало би да обухвати 81. епизоду Таличног, које су до сада објављене подијељене у 27 интеграла са по три епизоде. Креатор и цртач серијала је славни Белгијанац Морис де Бевер, а након првих десет епизода (од 1957. године), па до краја свог живота сценарио је писао легендарни Рене Гошини, а касније и Боб де Грот, Жан Летержи и други аутор. Лик Таличног Тома надахнут је улогама глумца Гарија Купера. Обучен је у препознатљиво каубојско одјело са црвеном марамом и шеширом. Вјерни пратиоци и пријатељи кроз његове бројне авантуре на Дивљем западу су коњ Џоли Џампер, а понекад и најглупљи пас на свијету Рантанплан, који је код разних домаћих издавача различито превођен, најчешће као Лајавко и Шапоња. Фигура упечатљивог усамљеног каубоја, који на крају епизоде на свом коњу одлази у залазак сунца, у себи обједињује многе стереотипе класичног јунака Дивљег запада, способан је и брз, интелигентан и увијек спреман за акцију, заштитник је нејаких, са израженим осјећајем за правду и мјесто га не држи. Са друге стране приповиједање о њему је истовремено сасвим јединствено, обојено непоновљивим хумором, а подвизи које доживљава ријетко се виђају чак и у тако богатом жанру као што је вестерн. Лик Таличног Тома се у својим причама сусреће и суочава са бројним добрим и лошим личностима, оним измишљеним, али и оним који припадају америчкој историји и фолклору попут архетипских непријатеља браће Далтон (Џо, Џек, Вилијам и Аверел, сваки виши и глупљи од другог), Каламити Џејн, Била Кида, Роја Бина, Џесија Џејмса, Саре Бернар, а свједок је и учесник разних стварних догађаја из америчке историје. Ипак, та тежња ка аутентичности ауторе никад није спречавала да у приче унесу жив и вјечно актуелан хумор, који смјело пародира жанр ком Талични Том припада и служи му као неисцрпан извор гегова на рачун каубојског мачизма, вестерн стереотипа, политике, културе, односа жена и мушкараца и митологије бројних историјских личности. Први интеграл носи поднаслов “Књига 1: 1946 -1949”и обухвата епизоде: “Златни рудник кола копача, “Велики родео” и Аризона”. Интеграл има тврде корице и 160 страница у колору. План је да до нове године изађе још један. Од сљедеће године публику очекују четири интеграла годишње, два прољећна и два јесења и тако у хронолошком слиједу до стизања актуелне продукције.

Код Срба

У Србији и региону Талични Том се објављује преко пола вијека, а своју премијеру је доживео почетком 1960-их у београдском часопису “Кекец”, а чувени књижевник Душко Радовић је кумовао имену “Талични Том”. Касније су га издавале велике куће попут “Дечјих новина”, “Политике” и “Форума”. “Весели четвртак” такође је покренуо  2010. године издавање “Таличног Тома” у преводу Ђорђа Димитријевића. Посљедња епизода коју су објавили  била је десета по реду у њиховом издању и носила је назив “Човек који је убио Таличног Тома”, а сада је издавање “Таличног” преузела крајње агилна “Чаробна књига”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана