Branko Milićević Kockica: Ne gledam predstave za odrasle

Alekdsandra Rajković
Branko Milićević Kockica: Ne gledam predstave za odrasle

Hičkok je rekao da poruke nose poštari. Pozorištance "Puž" se ne slaže sa tim. Sve bajke imaju jasnu poruku. Hičkok je to pričao za odrasle, a predstave za decu moraju da imaju poruku. Već dugo ne idem da gledam predstave za odrasle.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" glumac Branko Milićević Kokica, kojeg su brojne generacije upoznale preko dječije serije "Kocka, kocka, kockica". Druženje sa mališanima Branko Kockica je nastavio preko Pozorištanca "Puž" iz Beograda, čiji je osnivač, a na njegovim daskama oživio je raznovrsne likove iz poznatih bajki i priča.

* GLAS: Kakav repertoar prvenstveno njeguje Pozorištance "Puž" i na šta posebno obraćate pažnju? 

MILIĆEVIĆ: Pozorištance "Puž" ima raznorazne žanrove, a među njima i predstave koje su neki poučni "prst u oko". To se u pozorištima za odrasle smatra zabranjenim i kao da nije u redu. Međutim, deci treba baš jako strogo objašnjavati o čemu se radi i šta nije dobro, a šta je dobro. Imamo nekoliko predstava koje obrađuju teme kao što su sebičnost, hrabrost, lenjost, inat... Na te predstave roditelji mnogo vole da dovode decu. Takođe imamo i muzičke predstave za malu decu, gde ne treba nešto mnogo da se objašnjava mališanima. Jedna od naših najpopularnijih predstava je "Sebični princ", koja je izrazito protiv sebičnosti i glavna pesma ima stihove: "Ne uzimaj sve za sebe, nemoj biti sebičan, reci uvek evo tebi i postani tebičan."

* GLAS: Koliko se predstave za najmlađu publiku moraju pažljivo spremati?          

MILIĆEVIĆ: U pozorištu za odrasle umetnost uvek treba da je malo zamumuljena i zakukuljena, a u dečijem sve treba da je jasno. Kada biste to napravili u predstavi "Ateljea 212" izbacili bi vas napolje.

* GLAS: Koje nove predstave Pozorištance "Puž" priprema?

MILIĆEVIĆ: Za petnaestak dana imaćemo premijeru predstave "U svetu postoji jedno carstvo". Napravili smo predstavu od deset muzičkih numera, a na sceni će biti i hor "Brankovi pužići". Mala deca od dve ili tri godine, koja prvi put dođu u pozorište, oduševe se, jer tako nešto nikada ranije nisu videli. Na jednom mestu je mnogo dece i podiže se zavesa iza koje počinje jedan novi svet. Zatim galama, muzika, pa mrak, sve to je za njih novo. Postoji opasnost da izgubiš publiku, ako ne praviš "bebeće" predstave. "U svetu postoji jedno carstvo" je priča o dečaku koga tata zeza i on pobegne od kuće da traži carstvo u kome caruje drugarstvo. Međutim, nalazi ga u svojoj kući kada se pomiri sa tatom. 

Banjaluka

* GLAS: Već nekoliko godina zaredom dolazite u Banjaluku. Jeste li zadovoljni reakcijama najmlađe publike?

MILIĆEVIĆ: Banjaluka ima specijalno dobru publiku baš zahvaljujući festivalu pozorišta za decu. Tu se deca lepo nauče da prate pozorišne predstave i dobro je što imaju nešto što će da zavole i da vole do kraja života. Jer, što više stvari voliš u životu, imaš veći izbor da budeš zadovoljan. Meni je fudbal dosadan i to je strašno jer ne mogu da pričam sa drugarima koji obožavaju fudbal i stalno gledaju utakmice. Nisu me učili kada sam bio mali da gledam fudbal. Deca treba da nauče da vole pozorište i voleće ga do kraja života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana