Бранко Милићевић Коцкица: Не гледам представе за одрасле

Алекдсандра Рајковић
Бранко Милићевић Коцкица: Не гледам представе за одрасле

Хичкок је рекао да поруке носе поштари. Позориштанце "Пуж" се не слаже са тим. Све бајке имају јасну поруку. Хичкок је то причао за одрасле, а представе за децу морају да имају поруку. Већ дуго не идем да гледам представе за одрасле.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" глумац Бранко Милићевић Кокица, којег су бројне генерације упознале преко дјечије серије "Коцка, коцка, коцкица". Дружење са малишанима Бранко Коцкица је наставио преко Позориштанца "Пуж" из Београда, чији је оснивач, а на његовим даскама оживио је разноврсне ликове из познатих бајки и прича.

* ГЛAС: Какав репертоар првенствено његује Позориштанце "Пуж" и на шта посебно обраћате пажњу? 

МИЛИЋЕВИЋ: Позориштанце "Пуж" има разноразне жанрове, а међу њима и представе које су неки поучни "прст у око". То се у позориштима за одрасле сматра забрањеним и као да није у реду. Међутим, деци треба баш јако строго објашњавати о чему се ради и шта није добро, а шта је добро. Имамо неколико представа које обрађују теме као што су себичност, храброст, лењост, инат... На те представе родитељи много воле да доводе децу. Такође имамо и музичке представе за малу децу, где не треба нешто много да се објашњава малишанима. Једна од наших најпопуларнијих представа је "Себични принц", која је изразито против себичности и главна песма има стихове: "Не узимај све за себе, немој бити себичан, реци увек ево теби и постани тебичан."

* ГЛAС: Колико се представе за најмлађу публику морају пажљиво спремати?          

МИЛИЋЕВИЋ: У позоришту за одрасле уметност увек треба да је мало замумуљена и закукуљена, а у дечијем све треба да је јасно. Када бисте то направили у представи "Aтељеа 212" избацили би вас напоље.

* ГЛAС: Које нове представе Позориштанце "Пуж" припрема?

МИЛИЋЕВИЋ: За петнаестак дана имаћемо премијеру представе "У свету постоји једно царство". Направили смо представу од десет музичких нумера, а на сцени ће бити и хор "Бранкови пужићи". Мала деца од две или три године, која први пут дођу у позориште, одушеве се, јер тако нешто никада раније нису видели. На једном месту је много деце и подиже се завеса иза које почиње један нови свет. Затим галама, музика, па мрак, све то је за њих ново. Постоји опасност да изгубиш публику, ако не правиш "бебеће" представе. "У свету постоји једно царство" је прича о дечаку кога тата зеза и он побегне од куће да тражи царство у коме царује другарство. Међутим, налази га у својој кући када се помири са татом. 

Бањалука

* ГЛAС: Већ неколико година заредом долазите у Бањалуку. Јесте ли задовољни реакцијама најмлађе публике?

МИЛИЋЕВИЋ: Бањалука има специјално добру публику баш захваљујући фестивалу позоришта за децу. Ту се деца лепо науче да прате позоришне представе и добро је што имају нешто што ће да заволе и да воле до краја живота. Јер, што више ствари волиш у животу, имаш већи избор да будеш задовољан. Мени је фудбал досадан и то је страшно јер не могу да причам са другарима који обожавају фудбал и стално гледају утакмице. Нису ме учили када сам био мали да гледам фудбал. Деца треба да науче да воле позориште и волеће га до краја живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана