Biografija majstora književne avanture: Strip album “Stivenson - Unutrašnji pirat”objavljen na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Biografija majstora književne avanture: Strip album “Stivenson - Unutrašnji pirat”objavljen na srpskom jeziku

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Deveta dimenzija” objavila je, kao svoje posljednje izdanje u 2022. godini, prevod strip albuma “Stivenson - Unutrašnji pirat” na srpski jezik.

Riječ je o francuskom biografskom stripu posvećenom životu i djelu legendarnog britanskog pisca Roberta Luisa Stivensona (1850-1894).

U Vailimi, na ostrvu Samoa, starosjedioci su mu dali nadimak “Tusitala” ili “Otac priča”. Po rođenju Škot, a po svojoj prirodi putopisac, Stivenson je autor dva avanturistička klasika svjetske književnosti “Ostrvo s blagom” i “Neobičan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda”. Kako bi dočarali avanturistički život ovog romansijera, dva velika obožavaoca njegovog djela udružili su snage, čuveni scenarista Rodolf i crtač Rene Fole čiji je prvi rad, objavljen u petnaestoj godini, bio upravo ilustracija “Ostrva s blagom”.

Bio je to susret dva majstora devete umjetnosti s ciljem stvaranja ovog živopisnog portreta u stripu. Ispod Rodolfovog pera i Foleovog kista, književna statua Roberta Luisa Stivensona ustupa prostor biću od krvi i mesa, u vječitom dijalogu sa samim sobom, sa svojim demonima, sa svojim unutrašnjim piratom.

Veličanstveno nacrtana od strane Renea Folea, ova biografija predstavlja se kao roman života navodnjenog književnošću, hranjenog snovima i noćnim morama, o jedinstvenom piscu, na pola puta između naturalizma i impresionizma.

Zbog slabe tjelesne konstitucije Stivenson (rođen 1850) je proveo dio svog djetinjstva prikovan za krevet, kao žrtva niza plućnih bolesti od kojih je bolovao cijeli život. Rano ga je privukla književnost, ali ipak je upisao inženjerstvo, a potom i studije prava, prema očevoj želji, prije nego što je odlučio da raskine sa bilo kakvom idejom o karijeri u ovim oblastima. Bio je veliki putnik i rano je počeo da objavljuje svoja djela. Duboko originalan i nekonvencionalan, uživao je u kritičkom i komercijalnom uspjehu što ga je učinilo priznatim piscem za života. Avantura i fantazija obitavaju u njegovom opusu, čiji su najpoznatiji naslovi nesumnjivo “Čudan slučaj dr Džekila i gospodina Hajda” i “Ostrvo s blagom”, ali ni ostatak njegove bibliografije nije ništa manje impresivan, a to su knjige “Nova Hiljadu i jedna noć”, “Crna strijela”, “Otmica Dejvida Balfora”, “Gospodar Balantrea”, “Princ Oton”, “Priče sa južnih mora” i druge.

Ovaj album u originalu je objavljen 2013. godine.

Nasljeđe

Stivenson je bio cijenjen kako u svoje vrijeme tako i danas uz ogroman uticaj na pisce kao što su Borhes, Džozef Konrad, Artur Konan Dojl, Grejem Grin ili strip autore poput Huga Prata ili Alana Mura. Njegov opus je doživio brojne adaptacije, kako u stripu tako i na filmu, televiziji i pozorištu, uz preko 300 naslova inspirisanih njegovim djelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana