Биографија мајстора књижевне авантуре: Стрип албум “Стивенсон - Унутрашњи пират”објављен на српском језику

Бранислав Предојевић
Биографија мајстора књижевне авантуре: Стрип албум “Стивенсон - Унутрашњи пират”објављен на српском језику

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Девета димензија” објавила је, као своје посљедње издање у 2022. години, превод стрип албума “Стивенсон - Унутрашњи пират” на српски језик.

Ријеч је о француском биографском стрипу посвећеном животу и дјелу легендарног британског писца Роберта Луиса Стивенсона (1850-1894).

У Ваилими, на острву Самоа, старосједиоци су му дали надимак “Туситала” или “Отац прича”. По рођењу Шкот, а по својој природи путописац, Стивенсон је аутор два авантуристичка класика свјетске књижевности “Острво с благом” и “Необичан случај доктора Џекила и господина Хајда”. Како би дочарали авантуристички живот овог романсијера, два велика обожаваоца његовог дјела удружили су снаге, чувени сценариста Родолф и цртач Рене Фоле чији је први рад, објављен у петнаестој години, био управо илустрација “Острва с благом”.

Био је то сусрет два мајстора девете умјетности с циљем стварања овог живописног портрета у стрипу. Испод Родолфовог пера и Фолеовог киста, књижевна статуа Роберта Луиса Стивенсона уступа простор бићу од крви и меса, у вјечитом дијалогу са самим собом, са својим демонима, са својим унутрашњим пиратом.

Величанствено нацртана од стране Ренеа Фолеа, ова биографија представља се као роман живота наводњеног књижевношћу, храњеног сновима и ноћним морама, о јединственом писцу, на пола пута између натурализма и импресионизма.

Због слабе тјелесне конституције Стивенсон (рођен 1850) је провео дио свог дјетињства прикован за кревет, као жртва низа плућних болести од којих је боловао цијели живот. Рано га је привукла књижевност, али ипак је уписао инжењерство, а потом и студије права, према очевој жељи, прије него што је одлучио да раскине са било каквом идејом о каријери у овим областима. Био је велики путник и рано је почео да објављује своја дјела. Дубоко оригиналан и неконвенционалан, уживао је у критичком и комерцијалном успјеху што га је учинило признатим писцем за живота. Авантура и фантазија обитавају у његовом опусу, чији су најпознатији наслови несумњиво “Чудан случај др Џекила и господина Хајда” и “Острво с благом”, али ни остатак његове библиографије није ништа мање импресиван, а то су књиге “Нова Хиљаду и једна ноћ”, “Црна стријела”, “Отмица Дејвида Балфора”, “Господар Балантреа”, “Принц Отон”, “Приче са јужних мора” и друге.

Овај албум у оригиналу је објављен 2013. године.

Насљеђе

Стивенсон је био цијењен како у своје вријеме тако и данас уз огроман утицај на писце као што су Борхес, Џозеф Конрад, Артур Конан Дојл, Грејем Грин или стрип ауторе попут Хуга Прата или Алана Мура. Његов опус је доживио бројне адаптације, како у стрипу тако и на филму, телевизији и позоришту, уз преко 300 наслова инспирисаних његовим дјелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана