Banjalučka muzičarka Jovana Raljić kreće na evroazijsku turneju: Magija violine stiže i do Japana

  Dejan Jovičić
Banjalučka muzičarka Jovana Raljić kreće na evroazijsku turneju: Magija violine stiže i do Japana

BANjALUKA - Turneja na koju kreće sa austrijskim simfonijskim orkestrom “Johan Strauss Ensemble” za banjalučku violinistkinju Jovanu Raljić biće jedan od najvećih izazova u karijeri, jer će dobiti priliku da nastupi kao koncertmajstor i solista u prestižnim hramovima muzike u Grčkoj, Rumuniji i Japanu.

Prvi dio turneje počinje danas, kada će širom Grčke i Rumunije održati 13 koncerata a 1. januara odlazi u Japan, gdje će boraviti deset dana i gostovati u osam gradova.

- Radujem se predstojećim nastupima koji će za mene biti privilegija, jer ću predvoditi simfonijski orkestar sastavljen od vrhunskih muzičkih stručnjaka. Posebno uzbudljivo će biti u Japanu, jer ćemo svirati u salama koje primaju i do 3.500 posjetilaca, a kako sam čula od organizatora, ovo će biti prvi put u posljednjih 25 godina da u njihovoj zemlji jedna žena bude koncertmajstor - kaže Raljićeva.

Za proteklih desetak godina održala je skoro hiljadu nastupa i pokorila najveće evropske koncertne dvorane, nastupivši čak i sa Bečkom, Gračanskom, Mađarskom, Poljskom i Finskom filharmonijom, kao i Češkim simfonijskim orkestrom, a u martu ove godine čarobnim zvucima violine je očarala i publiku u Kairu i Aleksandriji u Egiptu.

Već godinama boravi u Austriji, gdje je trenutno prva violina simfonijskog orkestra “Brucknerorchester” u Lincu i “Niederbayerische” filharmonije, a paralelno gradi uspješnu solističku karijeru kao koncertni violinista.

- Lista muzičkih institucija koje me pozivaju da im budem koncertmajstor zaista je dugačka, što predstavlja veliku čast, ali i odgovornost. Voditi iza sebe čitavu sekciju i orkestar koji broji do 100 ljudi je zahtjevno, jer je potrebno oformiti boju zvuka, postaviti frazu i u isto vrijeme biti dirigent i timski igrač. Uz to se trudim da gradim paralelno i solističku karijeru, tako da svakodnevno vježbam najmanje pet časova da bih bila spremna u svakom trenutku - kaže Raljićeva.

Proteklog ljeta nastupila je u Beču i drugim gradovima Austrije, gdje je kombinovala sviranje sa svojim vokalom u neobičnom spoju tanga i džeza, što je naišlo na odličnu reakciju publike, čime je pokazala da u pravim rukama violina, kao kraljica instrumenata, zaista postaje magija.

- To je bio interesantan format i kao neko ko voli da eksperimentiše i prihvata razne vrste izazova bila sam više nego oduševljena reakcijom publike koja je zaista uživala. Očekujem da mi predstojeća turneja otvori nove kontakte i poznanstva i omogući da široj publici u budućnosti predstavim svoj muzički opus - kaže Jovana.

Planira da u skorijem periodu ostvari saradnju sa novoosnovanim Simfonijskim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske.

- Uvijek sa zadovoljstvom muziciram u rodnom gradu i sa domaćim umjetnicima i drago mi je što se nešto napokon pokrenulo, jer imam jako lijepa sjećanja iz perioda kada sam svirala sa Banjalučkom filharmonijom. Volim spoj drame i opere i kada bi takva priča bila i u Banjaluci, to bi bilo prekrasno. Otvorena sam za svaku vrstu saradnje, bilo sa solističkim nastupom ili kao koncertmajstor - zaključuje ona.

O umjetnici

Jovana Raljić je magistrirala na najistaknutijoj svjetskoj Akademiji umjetnosti u Beču u klasi profesora Kristijana Altenburgera. Dobitnica je brojnih prvih nagrada i priznanja na internacionalnim takmičenjima violine u Italiji, Njemačkoj, Austriji i Srbiji. Prve muzičke korake napravila je na Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci, gdje je bila jedina koja je trijumfovala dva puta i to dvije godine uzastopno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana