Бањалучка музичарка Јована Раљић креће на евроазијску турнеју: Магија виолине стиже и до Јапана

  Дејан Јовичић
Бањалучка музичарка Јована Раљић креће на евроазијску турнеју: Магија виолине стиже и до Јапана

БАЊАЛУКА - Турнеја на коју креће са аустријским симфонијским оркестром “Johan Strauss Ensemble” за бањалучку виолинисткињу Јовану Раљић биће један од највећих изазова у каријери, јер ће добити прилику да наступи као концертмајстор и солиста у престижним храмовима музике у Грчкој, Румунији и Јапану.

Први дио турнеје почиње данас, када ће широм Грчке и Румуније одржати 13 концерата а 1. јануара одлази у Јапан, гдје ће боравити десет дана и гостовати у осам градова.

- Радујем се предстојећим наступима који ће за мене бити привилегија, јер ћу предводити симфонијски оркестар састављен од врхунских музичких стручњака. Посебно узбудљиво ће бити у Јапану, јер ћемо свирати у салама које примају и до 3.500 посјетилаца, а како сам чула од организатора, ово ће бити први пут у посљедњих 25 година да у њиховој земљи једна жена буде концертмајстор - каже Раљићева.

За протеклих десетак година одржала је скоро хиљаду наступа и покорила највеће европске концертне дворане, наступивши чак и са Бечком, Грачанском, Мађарском, Пољском и Финском филхармонијом, као и Чешким симфонијским оркестром, а у марту ове године чаробним звуцима виолине је очарала и публику у Каиру и Александрији у Египту.

Већ годинама борави у Аустрији, гдје је тренутно прва виолина симфонијског оркестра “Brucknerorchester” у Линцу и “Niederbayerische” филхармоније, а паралелно гради успјешну солистичку каријеру као концертни виолиниста.

- Листа музичких институција које ме позивају да им будем концертмајстор заиста је дугачка, што представља велику част, али и одговорност. Водити иза себе читаву секцију и оркестар који броји до 100 људи је захтјевно, јер је потребно оформити боју звука, поставити фразу и у исто вријеме бити диригент и тимски играч. Уз то се трудим да градим паралелно и солистичку каријеру, тако да свакодневно вјежбам најмање пет часова да бих била спремна у сваком тренутку - каже Раљићева.

Протеклог љета наступила је у Бечу и другим градовима Аустрије, гдје је комбиновала свирање са својим вокалом у необичном споју танга и џеза, што је наишло на одличну реакцију публике, чиме је показала да у правим рукама виолина, као краљица инструмената, заиста постаје магија.

- То је био интересантан формат и као неко ко воли да експериментише и прихвата разне врсте изазова била сам више него одушевљена реакцијом публике која је заиста уживала. Очекујем да ми предстојећа турнеја отвори нове контакте и познанства и омогући да широј публици у будућности представим свој музички опус - каже Јована.

Планира да у скоријем периоду оствари сарадњу са новооснованим Симфонијским оркестром Народног позоришта Републике Српске.

- Увијек са задовољством музицирам у родном граду и са домаћим умјетницима и драго ми је што се нешто напокон покренуло, јер имам јако лијепа сјећања из периода када сам свирала са Бањалучком филхармонијом. Волим спој драме и опере и када би таква прича била и у Бањалуци, то би било прекрасно. Отворена сам за сваку врсту сарадње, било са солистичким наступом или као концертмајстор - закључује она.

О умјетници

Јована Раљић је магистрирала на најистакнутијој свјетској Академији умјетности у Бечу у класи професора Кристијана Алтенбургера. Добитница је бројних првих награда и признања на интернационалним такмичењима виолине у Италији, Њемачкој, Аустрији и Србији. Прве музичке кораке направила је на Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци, гдје је била једина која је тријумфовала два пута и то двије године узастопно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана