Serija “Problem tri tijela” postala novi pop fenomen

Branislav Predojević
Serija “Problem tri tijela” postala novi pop fenomen

LOS ANĐELES- Jedan od najskupljih projekata snimljenih pod okriljem platforme “Netfliks”, adaptacija popularnog romana “Problem tri tijela” kineskog pisca Liju Cisina, postala je munjevito novi globalni pop fenomen.

Iza projekta koji je emitovan 21. marta stoje autori čuvene serije “Igra prestola” Dejvid Beniof i D. B. Vajs, koji su ponovo uspjeli da svojim projektom privuku veliko interesovanje javnosti uz vrlo kontroverzne i kontradiktorne reakcije publike kritike. Cisinov roman, jedan je od najuspješnijih kulturnih izvoznih proizvoda iz Kine, koji je osvojio i čuvenu nagradu “Hjugo” dugo se smatrao “nemogućim” za ekranizaciju, ali je pomenuti autorski tandem ubijedio “Netfliks” da investira impresivnih 160 miliona dolara u ovaj projekat. Drugim riječima svaka od epizoda ove komplikovane priče koštala je 20 miliona dolara, što je najviše što je taj striming servis ikada uložio u neku epizodu serije.

Serija “Problem tri tijela” uključuje konstelacije i narative koji se protežu kroz više decenija i generacija, ali je u svom srcu ova serija kompleksni triler o tome kako grijehovi čovječanstva iz prošlosti oblikuju njegovu budućnost. Priča se odvija u dva perioda: u vrijeme Kineske kulturne revolucije (1966-1976), kao i u savremenom Londonu. Prva linija priče prati Je Venđije (Zin Ceng i kasnije Rozalind Čao), čijeg oca ubijaju zato što je ljude podučavao teoriji velikog praska. Ubrzo i sama postaje meta političkog progona i završava u logoru, da bi ubrzo potom bila regrutovana u tajni vladin program. U okviru tog programa ona neočekivano otkriva postojanje osvajački nastrojene vanzemaljske civilizacije i bijesna je na ono što se dešava njenom narodu, odlučuje da im pošalje signal za napad. Ono što se od tog trenutka dešava pokreće niz tragedija u savremenom Londonu, dok privatni istražitelj Veliki Ši (Benedikt Vong), uz pomoć naučnica Džin Čeng (Džes Hong) i njenih prijatelja fizičara pokušava da zajedno pronađu rješenje za “problem tri tijela”. Knjiga prema kojoj je serija snimana prvi je dio trilogije “Besjede o Zemljinoj prošlosti”, poslije koje slijede “Mračna šuma” i “Kraj smrti” (na srpskom jeziku objavila ih je “Laguna”). Međutim, iskusni televizijski tandem Beniof i Vajs odlučili su da u ovoj sezoni iskombinuju dešavanja iz sve tri knjige. Tvorci serije kažu da su dobili blagoslov od Cisina da naprave izmjene u seriji, ali tvrde da su svaku od njih napravili sa najvećom ljubavlju i poštovanjem prema knjigama.

Serija je na sajtu “Roten tomatos” dobila ocjenu odobravanja od 77 odsto, na osnovu 91 recenzije kritičara, dok na sajtu “Metakriti” ima ocjenu 70 od 100, na osnovu 39 kritičara, što ukazuje na generalno povoljne kritike. Sa druge strane sama serija postala je najgledaniji projekat na “Netfliksu” uz 11 miliona pregleda u prva četiri dana, uz pravu lavinu medijskih reakcija u vezi sa zapletom, porukama i temama koje obrađuju, uključujući i kritike, ali i pohvale od strane kineske publike. Druga sezona još nije zvanično potvrđena, ali ako se ovim tempom nastavi medijska bura u vezi sa prvom sezonom, ne treba se brinuti da li će uslijediti nastavci.

Nauka

U samom srcu ove neobične priče stoje složeni naučni koncepti, a pomenuti “problem tri tijela” iz naslova i jeste naučni problem, koji postoji od trenutka kada su ljudi počeli da razumiju gravitaciju.

Dva nebeska tijela čija su gravitaciona polja u interakciji uvijek će formirati stabilnu orbitu po predvidljivim linijama. Međutim, problem nastaje kada imate tri tijela, a treće, umjesto stabilizacije stvara haos i čini da se sva manja tijela ponašaju na potpuno nepredvidiv način. Problem tri tijela stoga predstavlja problem kako može da se stabilizuje sistem sa tri gravitaciona tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana