Серија “Проблем три тијела” постала нови поп феномен

Бранислав Предојевић
Серија “Проблем три тијела” постала нови поп феномен

ЛОС АНЂЕЛЕС- Један од најскупљих пројеката снимљених под окриљем платформе “Нетфликс”, адаптација популарног романа “Проблем три тијела” кинеског писца Лију Цисина, постала је муњевито нови глобални поп феномен.

Иза пројекта који је емитован 21. марта стоје аутори чувене серије “Игра престола” Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс, који су поново успјели да својим пројектом привуку велико интересовање јавности уз врло контроверзне и контрадикторне реакције публике критике. Цисинов роман, један је од најуспјешнијих културних извозних производа из Кине, који је освојио и чувену награду “Хјуго” дуго се сматрао “немогућим” за екранизацију, али је поменути ауторски тандем убиједио “Нетфликс” да инвестира импресивних 160 милиона долара у овај пројекат. Другим ријечима свака од епизода ове компликоване приче коштала је 20 милиона долара, што је највише што је тај стриминг сервис икада уложио у неку епизоду серије.

Серија “Проблем три тијела” укључује констелације и наративе који се протежу кроз више деценија и генерација, али је у свом срцу ова серија комплексни трилер о томе како гријехови човјечанства из прошлости обликују његову будућност. Прича се одвија у два периода: у вријеме Кинеске културне револуције (1966-1976), као и у савременом Лондону. Прва линија приче прати Је Венђије (Зин Ценг и касније Розалинд Чао), чијег оца убијају зато што је људе подучавао теорији великог праска. Убрзо и сама постаје мета политичког прогона и завршава у логору, да би убрзо потом била регрутована у тајни владин програм. У оквиру тог програма она неочекивано открива постојање освајачки настројене ванземаљске цивилизације и бијесна је на оно што се дешава њеном народу, одлучује да им пошаље сигнал за напад. Оно што се од тог тренутка дешава покреће низ трагедија у савременом Лондону, док приватни истражитељ Велики Ши (Бенедикт Вонг), уз помоћ научница Џин Ченг (Џес Хонг) и њених пријатеља физичара покушава да заједно пронађу рјешење за “проблем три тијела”. Књига према којој је серија снимана први је дио трилогије “Бесједе о Земљиној прошлости”, послије које слиједе “Мрачна шума” и “Крај смрти” (на српском језику објавила их је “Лагуна”). Међутим, искусни телевизијски тандем Бениоф и Вајс одлучили су да у овој сезони искомбинују дешавања из све три књиге. Творци серије кажу да су добили благослов од Цисина да направе измјене у серији, али тврде да су сваку од њих направили са највећом љубављу и поштовањем према књигама.

Серија је на сајту “Ротен томатос” добила оцјену одобравања од 77 одсто, на основу 91 рецензије критичара, док на сајту “Метакрити” има оцјену 70 од 100, на основу 39 критичара, што указује на генерално повољне критике. Са друге стране сама серија постала је најгледанији пројекат на “Нетфликсу” уз 11 милиона прегледа у прва четири дана, уз праву лавину медијских реакција у вези са заплетом, порукама и темама које обрађују, укључујући и критике, али и похвале од стране кинеске публике. Друга сезона још није званично потврђена, али ако се овим темпом настави медијска бура у вези са првом сезоном, не треба се бринути да ли ће услиједити наставци.

Наука

У самом срцу ове необичне приче стоје сложени научни концепти, а поменути “проблем три тијела” из наслова и јесте научни проблем, који постоји од тренутка када су људи почели да разумију гравитацију.

Два небеска тијела чија су гравитациона поља у интеракцији увијек ће формирати стабилну орбиту по предвидљивим линијама. Међутим, проблем настаје када имате три тијела, а треће, умјесто стабилизације ствара хаос и чини да се сва мања тијела понашају на потпуно непредвидив начин. Проблем три тијела стога представља проблем како може да се стабилизује систем са три гравитациона тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана