RTRS-u Gran-pri za dokumentarac o Dušku Trifunoviću

Srna
Foto: RTRS

BANjALUKA - Dokumentarni film RTRS-a „Život je maskenbal“ o pjesniku Dušku Trifunoviću osvojio je Gran-pri na međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani u konkurenciji od 280 prijavljenih filmova iz 133 redakcije.

Žiri kojim je predsjedavao profesor Nikola Lorencin naveo je da je u filmu Branka Lazića neka čudna veza za sve nas.

Ovo je film o čovjeku koji je opismenio popularnu muziku, a kao zaslugu za to, umjesto unosnih tantijema za bezvremenske hitove, zalijepljena mu je etiketa: „estradni pjesnik”.

„Život je maskenbal“ je drama o čovjeku, nekadašnjem simbolu Sarajeva, koji će ovaj grad napustiti, nečujno, 1992. godine. A u Novom Sadu će sam sebi prišiti novu etiketu pjesnik – izmaglica, a ne izbjeglica.

U filmu učestvuju pisci Pero Zubac, Rajko Petrov Nogo, Izet Sarajlić, Muharem Bazdulj, te muzičar Goran Bregović, Gabor Lenđel, Željko Bebek, Sead Memić Vajta, akademik, Zoran Paunović koji su o Trifunoviću rekli da je sa njegovim odlaskom završena čitava jedna epoha.

Film o pjesniku Dušku Trifunoviću režirao je Branko Lazić, scenarista je Saša Berendika, direktor fotografije Ljubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, snimatelj Dejan Račić, majstor tona Vladimir Vladetić, majstor svjetla Dragan Talić a producent je Aleksandar Đorđević.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana