"Krvavi meridijan" dobija ekranizaciju!

Branislav Predojević
"Krvavi meridijan" dobija ekranizaciju!

LOS ANĐELES - Čuveni pisac Džon Logan adaptiraće roman "Krvavi meridijan" autora Kormaka Makartija, dobitnika Pulicerove nagrade, u scenario za film kultnog reditelja Džona Hilkouta.

Kormak koji je umro u junu 2023. dobiće posthumno priznanje za izvršnog producenta. Njegov sin Džon Frensis Makormak, takođe je izvršni producent i prema njegovim riječima Loganovo prisustvo u ekipi napokon je pokrenulo sa mrtve tačke jedan od najzloglasnijih projekata u Holivudu, kojeg godinama bije glas da je nemoguć za snimanje.

Naime, projekat je prvobitno pokrenut sa režiserom Džejmsom Frankom i Raselom Krouom 2016. godine, ali se raspao zbog prava na knjigu i problema u pretprodukciji. Trebalo bi spomenuti da su za njegovu adaptaciju bili zainteresovani velikani poput Martina Skorsezea, Ridlija Skota, Toda Filda, Olivera Stouna, Endrjua Dominika i brojni drugi autori.

Ipak, knjiga je bez obzira na uspjeh adaptacija Kormakovih romana, poput "Nema zemlje za starce" i "Put", ostala godinama zaglavljena u produkcijskom limbu Holivuda. Krvavo realistični prikazi nasilja, odsustvo linearne naracije, brojne metafizičke opservacije i generalno mračna atmosfera, odbijali su producente, dok je nekoliko pokušaja propalo zbog autorskih prava.

Zasnovan na istorijskim sukobima duž granice između Teksasa i Meksika 1850-ih "Krvavi meridijan" prati putovanje četrnaestogodišnjaka iz Tenesija, poznatog kao Kid, dok se kreće brutalnim i mučnim krajolikom Divljeg zapada kao član surove bande lovaca na skalpove koju predvode Glenton i zlokobni sudija Holden. Knjiga danas važi za jedan od najpriznatijih romana 20. vijeka, ali svoju slavu čekao je do Kormakovog komercijalnog proboja tokom devedesetih sa romanom "Svi ti lijepi konji" (1992), da bi se danas jednoglasno smatrao Makartijevim magnum opusom i kandidatom za slavnu titulu velikog američkog romana. Zapanjujući preokret za pisca koji je većinu svog života proveo u siromaštvu radeći brojne fizičke poslove kako bi obezbijedio egzistenciju. Nakon Makartijeve smrti 2023. godine "Krvavi meridijan" ostaće vjerovatno njegov najbolji roman u karijeri punoj remek-djela.

Jednako tako, Logan je scenarista odlične reputacije, tri puta nominovan za "Oskara" i poznat kao pisac koji stoji iza velikih filmova, kao što su "Gladijator" Ridlija Skota, "Avijatičar" Martina Skorsezea, "Svini Tod" Tima Bartona i filmova o Džejmsu Bondu "Skajfal" i "Spektra" Sema Mendesa.

Trenutno je završio scenario za biografski film "Majkl", posvećen životu i karijeri kralja popa Majkla Džeksona, ali je priznao da je ovaj angažman njegova dugogodišnja želja.

- Roman "Krvavi meridijan" jedan je od mojih omiljenih knjiga od prvog čitanja 1985. godina. To je veličanstvena, lijepa i beskompromisna knjiga i oduševljen sam što mogu pomoći da se mračno remek-djelo Kormaka Makartija prikaže na ekranu - rekao je Logan.

Hilkout koji se proslavio upravo adaptacijom Makartijevog romana "Put" iza sebe ima nekoliko takođe odlično primljenih filmova, poput "Bez zakona" i "Ponude", ali ovaj film je smatrao dugom prema Kormaku.

- Nakon godina sanjanja i dogovora sa Kormakom o adaptaciji ovog sjajnog djela u film, uzbuđeni smo što ćemo uz pomoć Džona Logana "Krvavi meridijan" snimiti do kraja - rekao je Hilkout.

Roman je na srpski jezik preveden u tri izdanja od strane kuća "Kontrast", "Beobuk" i "Dereta".

Pisac

Kormak Makarti (1933-2023) rođen je u Roud Ajlendu, a odgajan u Noksvilu, u saveznoj američkoj državi Tenesi. Napisao je deset romana, za koje je dobio preko petnaest američkih i međunarodnih nagrada. U svojim djelima po pravilu se bavi najvažnijim egzistencijalnim i književnim temama, a njegov stil, postavljen u postapokaliptične i modele južnjačke gotike, jedan je od prepoznatljivijih u američkoj književnosti. Prvi roman "Čuvar voćnjaka" objavio je 1965, a neka od njegovih najpoznatijih djela su "Svi ti lijepi konji", "Ovo nije zemlja za starce" i "Put".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana