Premijera srpskog filma “Bauk” u Moskvi: Rat i bombardovanje u očima djeteta

Branislav Predojević
Premijera srpskog filma “Bauk” u Moskvi: Rat i bombardovanje u očima djeteta

BEOGRAD - Igrani film “Bauk”, režisera i scenariste Gorana Radovanovića, biće premijerno prikazan na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.


Festival se održava od 19. do 26. aprila i pored Radovanovićevog filma biće prikazano još deset ostvarenja iz Njemačke, Irana, Austrije, Turske, Rumunije, Meksika, Rusije.

Film govori o osmogodišnjem dječaku Savi koji sa svojom majkom prolazi strahote NATO bombardovanja Srbije 1999, pokušavajući da zadrži svoj neiskvareni, dječji pogled na svijet. Reditelj Radovanović povodom prikazivanja filma na  filmskom festivalu u Moskvi, kaže da je ova premijera na neki način potvrda njegove dobre saradnje sa ruskom kinematografijom.

- Film “Bauk” je antiratna drama koja na neki način sublimira naš kolektivni strah, ali i duh našeg kolektivnog otpora zlu pre dvadeset pet godina. I to kroz jednu intimnu priču o odrastanju. Veliki ruski direktor fotografije Vladislav Opeljanc, stalni saradnik Nikite Mihalkova i Kirila Serebrenikova, dao je veliki umetnički doprinos filmu, kao i naš najveći živi scenograf Vladislav Lašić. Posebno mi je drago što će svetska premijera biti održana u Moskvi, gde je i moj prethodni film “Enklava” bio premijerno prikazan i nagrađen - rekao je Radovanović.

U filmu glavne uloge tumače Vojin Ćetković, Sara Klimoska, Miloš Biković, a u ulozi dječaka Save našao se Jakša Prpić. U filmu igraju i Anđelija Filipović, Gordana Gadžić, Branka Šelić i Milena Jakšić, a režiser Radovanović kaže da je snimanje bilo zahtjevno i teško, ali da se temi pristupilo profesionalno i hladne glave.

- Prošlo je više od dve decenije od NATO agresije i postojala je dovoljna vremenska distanca da se ovoj temi pristupi otvoreno, hladne glave, ali i dalje sa velikom emocijom. Ovo je i identitetska tema, jer je neraskidivo povezana za Kosovom i Metohijom, odnosno pokušajima da se ono na najagresivniji način ukloni ne samo iz života već i iz kolektivnog sećanja našeg naroda - rekao je režiser.

Osim Radovanovića na mjestu režisera i scenariste filmsku ekipu su još činili, direktor fotografije Vladislav Opeljanc, scenograf Vladislav Lašić, kostimograf Katarina Ciglić, kompozitor Ace Vaptsarov i montažer Nenad Pirnat.

Autor

Režiser i scenarista Goran Radovanović rođen je 1957. godine u Beogradu, gdje je diplomirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. godine.

Karijeru je počeo baveći se filmskom kritikom (Filmograf, Treći Radio Beograda, Vidici), a od 1984. godine počinje da radi kao scenarista i reditelj dokumentarnih filmova. Među poznatijim filmovima su “Pileći izbori”, “Hitna pomoć”, “Uz Fidela do kraja”, “Enklava”, “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali”, “Čekajući Handkea” i drugi. Za svoj rad, dobio je više od 70 međunarodnih i srpskih filmskih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana