Премијера српског филма “Баук” у Москви: Рат и бомбардовање у очима дјетета

Бранислав Предојевић
Премијера српског филма “Баук” у Москви: Рат и бомбардовање у очима дјетета

БЕОГРАД - Играни филм “Баук”, режисера и сценаристе Горана Радовановића, биће премијерно приказан на 46. Међународном филмском фестивалу у Москви.


Фестивал се одржава од 19. до 26. априла и поред Радовановићевог филма биће приказано још десет остварења из Њемачке, Ирана, Аустрије, Турске, Румуније, Мексика, Русије.

Филм говори о осмогодишњем дјечаку Сави који са својом мајком пролази страхоте НАТО бомбардовања Србије 1999, покушавајући да задржи свој неискварени, дјечји поглед на свијет. Редитељ Радовановић поводом приказивања филма на  филмском фестивалу у Москви, каже да је ова премијера на неки начин потврда његове добре сарадње са руском кинематографијом.

- Филм “Баук” је антиратна драма која на неки начин сублимира наш колективни страх, али и дух нашег колективног отпора злу пре двадесет пет година. И то кроз једну интимну причу о одрастању. Велики руски директор фотографије Владислав Опељанц, стални сарадник Никите Михалкова и Кирила Серебреникова, дао је велики уметнички допринос филму, као и наш највећи живи сценограф Владислав Лашић. Посебно ми је драго што ће светска премијера бити одржана у Москви, где је и мој претходни филм “Енклава” био премијерно приказан и награђен - рекао је Радовановић.

У филму главне улоге тумаче Војин Ћетковић, Сара Климоска, Милош Биковић, а у улози дјечака Саве нашао се Јакша Прпић. У филму играју и Анђелија Филиповић, Гордана Гаџић, Бранка Шелић и Милена Јакшић, а режисер Радовановић каже да је снимање било захтјевно и тешко, али да се теми приступило професионално и хладне главе.

- Прошло је више од две деценије од НАТО агресије и постојала је довољна временска дистанца да се овој теми приступи отворено, хладне главе, али и даље са великом емоцијом. Ово је и идентитетска тема, јер је нераскидиво повезана за Косовом и Метохијом, односно покушајима да се оно на најагресивнији начин уклони не само из живота већ и из колективног сећања нашег народа - рекао је режисер.

Осим Радовановића на мјесту режисера и сценаристе филмску екипу су још чинили, директор фотографије Владислав Опељанц, сценограф Владислав Лашић, костимограф Катарина Циглић, композитор Аце Ваптсаров и монтажер Ненад Пирнат.

Аутор

Режисер и сценариста Горан Радовановић рођен је 1957. године у Београду, гдје је дипломирао историју умјетности на Филозофском факултету у Београду 1982. године.

Каријеру је почео бавећи се филмском критиком (Филмограф, Трећи Радио Београда, Видици), а од 1984. године почиње да ради као сценариста и редитељ документарних филмова. Међу познатијим филмовима су “Пилећи избори”, “Хитна помоћ”, “Уз Фидела до краја”, “Енклава”, “Случај Макавејев или процес у биоскопској Сали”, “Чекајући Хандкеа” и други. За свој рад, добио је више од 70 међународних и српских филмских награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана