Holivudski klasici pod lupom

Priredila: Milanka Mitrić
Holivudski klasici pod lupom

LOS ANĐELES - Nakon što su voljeni animirani filmovi, kao što su “Petar Pan”, “Dambo”, “Švajcarska porodica Robinson” i “Mačke iz visokog društva”, ukloljeni iz sekcije za djecu na platformi “Dizni plus”, broj ostvarenja iz svih sfera umjetnosti, koji su posljedica “kulture otkazivanja”, samo se povećava.

Prošle godine su različiti filmovi, kao i epizode serija, uklanjani ili su im dodavana različita upozorenja koja se tiču diskriminacije i istorijskog konteksta u kojima su nastajali, a isti slučaj je i sa popularnom literaturom, kao što su knjige Doktor Susa. Zadužbina Doktora Susa, jednog od najpopularnijih autora za djecu u SAD, prije nekoliko dana objavila je da više neće štampati šest njegovih knjiga, jer u njima postoje brojni uvredljivi elementi i rasistički opisi pojedinih likova.

Mreža TCM, vodeći se pričom o različitim vrstama diskriminacije, napravila je seriju “Rekadriranje: Klasični filmovi u retrovizoru”, a na samom početku pažnju će posvetiti filmovima zlatnog doba Holivuda.

- Svi filmovi u njihovoj seriji jesu legendarni, klasici, ali kada ih gledamo danas, vidimo iz drugačijeg kulturnog konteksta. Vidimo probleme koji su tada bili neprimjetni, poput načina na koji se govori ili odnosi prema pitanjima rase, roda i LGBT zajednice. Svakog četvrtka sada će pet voditelja predstavljati film i pokušati da djelo nastalo u 20. vijeku protumači u kontekstu 21 - saopštili su iz kompanije, objašnjavajući razloge pokretanja projekta.

Prvi koji će proći takvo testiranje je jedan od najboljih filmova ikada “Prohujalo s vihorom” iz 1939. godine, a nakon toga slijede “Sedam nevjesti za sedmoricu braće” (1954), “Konopac” (1948) i “Četiri pera” iz 1939. godine.

“Oskarom” nagrađeni film Dejvida O. Selznika, u kojem glavne uloge igraju Klark Gebl i Vivijen Li, “Prohujalo s vihorom”, tokom prošle godine, bio je predmet kritike, naročito tokom trajanja protesta “Black Lives Matter”. Film je kritikovan zbog toga što “slavi ropstvo” i vodi se stereotipima kada je predstavljanje Afroamerikanaca u pitanju. Nakon kritika, film je povučen s platforme “HBO maks”, da bi nekoliko sedmica nakon toga bio vraćen, sa dodatnim snimkom, u kojem je pojašnjen kontekst njegovog nastanka. U tom snimku voditeljka Žaklin Stujart publici objašnjava istorijski kontekst nastanka filma. Takođe, dostupan je i snimak diskusije snimljene za vrijeme trajanja TCM festivala 2019. godine upravo o ovoj temi.

Jedan od filmova za koje se smatra da su problematični jeste i film “Psiho” Alfreda Hičkoka, zbog načina na koji su trans osobe u ovom ostvarenju predstavljene.

- Trans zajednica je izostavljena iz ovakvih diskusija. Danas je ovaj film, u kojem glavnog zločinca igra muškarac koji se oblači kao svoja majka, neprihvatljiv. A čak i ako se termin transseksualac spomene, on se spominje kao mentalna bolest. Iz naše perspektive je problematično što se trans likovi predstavljaju ili kao vrlo komični, neko kome se smijemo, ili kao monstruozni i opasni - rekla je voditeljka Ališa Malon.

Pod njihov mikroskop će ići i filmovi “Doručak kod Tifanija” (Miki Runi igra drečavog Azijata koji je tu dodat zarad jeftine komike), potom “Pogodi ko dolazi na večeru”, “Džezista”, “Tarzan”, “Moja lepa gospođice”, “Tragači” i mnogi drugi.

U narednih nekoliko sedmica, pod lupom će biti i filmovi “Sinbad moreplovac” (1947), “Tarzan” (1959), “Dragon Seed” (1944) i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana