Холивудски класици под лупом

Приредила: Миланка Митрић
Холивудски класици под лупом

ЛОС АНЂЕЛЕС - Након што су вољени анимирани филмови, као што су “Петар Пан”, “Дамбо”, “Швајцарска породица Робинсон” и “Мачке из високог друштва”, уклољени из секције за дјецу на платформи “Дизни плус”, број остварења из свих сфера умјетности, који су посљедица “културе отказивања”, само се повећава.

Прошле године су различити филмови, као и епизоде серија, уклањани или су им додавана различита упозорења која се тичу дискриминације и историјског контекста у којима су настајали, а исти случај је и са популарном литературом, као што су књиге Доктор Суса. Задужбина Доктора Суса, једног од најпопуларнијих аутора за дјецу у САД, прије неколико дана објавила је да више неће штампати шест његових књига, јер у њима постоје бројни увредљиви елементи и расистички описи појединих ликова.

Мрежа ТЦМ, водећи се причом о различитим врстама дискриминације, направила је серију “Рекадрирање: Класични филмови у ретровизору”, а на самом почетку пажњу ће посветити филмовима златног доба Холивуда.

- Сви филмови у њиховој серији јесу легендарни, класици, али када их гледамо данас, видимо из другачијег културног контекста. Видимо проблеме који су тада били непримјетни, попут начина на који се говори или односи према питањима расе, рода и ЛГБТ заједнице. Сваког четвртка сада ће пет водитеља представљати филм и покушати да дјело настало у 20. вијеку протумачи у контексту 21 - саопштили су из компаније, објашњавајући разлоге покретања пројекта.

Први који ће проћи такво тестирање је један од најбољих филмова икада “Прохујало с вихором” из 1939. године, а након тога слиједе “Седам невјести за седморицу браће” (1954), “Конопац” (1948) и “Четири пера” из 1939. године.

“Оскаром” награђени филм Дејвида О. Селзника, у којем главне улоге играју Кларк Гебл и Вивијен Ли, “Прохујало с вихором”, током прошле године, био је предмет критике, нарочито током трајања протеста “Блацк Ливес Маттер”. Филм је критикован због тога што “слави ропство” и води се стереотипима када је представљање Афроамериканаца у питању. Након критика, филм је повучен с платформе “ХБО макс”, да би неколико седмица након тога био враћен, са додатним снимком, у којем је појашњен контекст његовог настанка. У том снимку водитељка Жаклин Стујарт публици објашњава историјски контекст настанка филма. Такође, доступан је и снимак дискусије снимљене за вријеме трајања ТЦМ фестивала 2019. године управо о овој теми.

Један од филмова за које се сматра да су проблематични јесте и филм “Психо” Алфреда Хичкока, због начина на који су транс особе у овом остварењу представљене.

- Транс заједница је изостављена из оваквих дискусија. Данас је овај филм, у којем главног злочинца игра мушкарац који се облачи као своја мајка, неприхватљив. А чак и ако се термин транссексуалац спомене, он се спомиње као ментална болест. Из наше перспективе је проблематично што се транс ликови представљају или као врло комични, неко коме се смијемо, или као монструозни и опасни - рекла је водитељка Алиша Малон.

Под њихов микроскоп ће ићи и филмови “Доручак код Тифанија” (Мики Руни игра дречавог Азијата који је ту додат зарад јефтине комике), потом “Погоди ко долази на вечеру”, “Џезиста”, “Тарзан”, “Моја лепа госпођице”, “Трагачи” и многи други.

У наредних неколико седмица, под лупом ће бити и филмови “Синбад морепловац” (1947), “Тарзан” (1959), “Драгон Сеед” (1944) и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана