Poljoprivrednici na iskušenju

Miloš Vasiljević
Poljoprivrednici na iskušenju

Za poljoprivrednike iz Srpske kada podvuku crtu biće ovo jedna od najtežih godina u posljednje dvije decenije. Bilo je puno nedaća, pratile su ih elementarne nepogode, a olujno nevrijeme pričinilo je štetu nakon koje će se poljoprivrednici oporavljati godinama. Najteže su prošli oni u Lijevče polju i Posavini gdje su prinosi prepolovljeni. Ostali su praznih ruku i ambara, ali i sa dodatnom brigom kako doći do pozitivne nule.

Narodna izreka kaže: “Za prosutim mlijekom ne vrijedi plakati” i najbolje odslikava stanje u kojem se nalaze naši ratari. Da plaču ne vrijedi im, ali dobar dio njih u dilemi je kako naprijed i šta zasijati u jesenjoj sjetvi koja je na pragu. Uz katastrofalne prinose, dodatni problemi su i niska cijena proizvoda, prekomjeran uvoz diskutabilnog kvaliteta, prije svega voća i povrća iz inostranstva pa se s pravom pitaju da li će i koja kultura u budućnosti donijeti profit.

Ratari su već zasijali uljanu repicu, a u iščekivanju pravog trenutka za sjetvu pšenice i ječma veliko je pitanje koliko njih će se odlučiti da zasije ponovo velike površine kulturama koje su ove godine izdale. I dok pod vedrim nebom sa svojih deset prstiju, ali i savremenu mehanizaciju koja im koliko-toliko olakšava posao, pokušavaju da zarade pristojna primanja za sebe i porodicu, vjeruju da se godina kao što je ova neće više nikad ponoviti. Ono što im je svima zajedničko jeste iskušenje pred kojim se nalaze, jer svjesni činjenice da proizvode vlastitu hranu, jer na taj način vode brigu o tome šta jedemo, moraju i rizikovati, a posljednjih pola godine dokaz su da su nekada i gubici neminovni.

Ono što koliko-toliko može da spasi jedan dio ratara jeste kukuruz. U Semberiji, najvećoj žitnici Srpske, počela je berba kukuruza i to je jedina poljoprivredna kultura gdje su prinosi bolji nego lani. Činjenica je da su kombajni ove godine ranije na njivama jer su visoke temperature izazvale ranije zrenje kukuruza. Za razliku od Semberije u Lijevče polju nije još počela berba kukuruza, gdje će zbog nevremena prinos biti znatno umanjen.

Ništa bolje nisu prošli ni naši pčelari, dok će voćari i povrtari pokušati što prije da zaborave ovu godinu. Osim jabuke, koja je jedna od najotpornijih voćaka, malo šta će voćari ove godine i ubrati. Doduše, mediteranske kulture na krajnjem jugu naše zemlje uspjele su, zahvaljujući povoljnoj klimi, da imaju solidnu sezonu pa ako već nema rakije od šljiva biće loze.

Retrospektivno posmatrajući, godina u kojoj su samo sigurni u minus ratari moraju što prije zaboraviti, moraju ići naprijed, prva briga je već pred njima, a to je šta zasijati i koliko, jer jednu lošu sezonu nekako će i preživjeti, ali bi ih druga dotukla do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bezbolna palica
Bezbolna palica
"Željeznice"
"Željeznice"
Svi nekud odoše
Svi nekud odoše
Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana