Ukrajinci osuđeni zbog krađe 2,6 miliona KM s bankomata u BiH

N. Tomašević
Ukrajinci osuđeni zbog krađe 2,6 miliona KM s bankomata u BiH

TUZLA - Državljani Ukrajine Dmitro Boiko (Dmytro Boiko) i Oleksandr Zajcev (Oleksandr Zaitsev), osuđeni su na ukupno 13 godina i osam mjeseci zatvora jer kao dio organizovane kriminalne grupe računarskim prevarama pristupali bankomatima i "skinuli" 2,6 milona maraka.

Radi se o pravosnažnoj presudi Vrhovnog suda FBiH, a oba su osuđeni na po šest godina i 10 mjeseci zatvora za krivična djela organizovani kriminal i računarska prevara.

Optužnicom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, na osnovu koje su i osuđenih, tereti ih da su krivična djela počinili krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine.

Prema navodima optužnice, oni su u više kantona i gradova na području FBiH, koristeći različite sofisticirane računarske  alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije.

- Sa bankomata su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe  pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM - navodi se u optužnici.

Boiko (42) i Zajcev (61) su zatečeni u izvršenju krivičnog djela i uhapšeni u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je tada oduzet i vraćen vlasnicima.

-Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca - navode iz tužilaštva.

Međutim, kako ističu, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv njih je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

- Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio mjeru pritvora  do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora - navode iz Tužilaštva.

Boiko i Zajcev nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana