Suđenje zamjeniku pravobranioca: Optuženi Basrak tražio izuzeće tužioca

Nebojša Tomašević
Suđenje zamjeniku pravobranioca: Optuženi Basrak tražio izuzeće tužioca

BANjALUKA - Zamjenik pravobranioca Republike Srpske u sjedištu u Prijedoru Zoran Basrak, koga terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, u banjalučkom Okružnom sudu je zatražio izuzeće republičkog tužioca Žane Bojić, jer tvrdi da nije nepristrasna.

Basraka optužnica tereti da je zloupotrebama omogućio da njegov otac nezakonito dobije zemljište u posjed i tako oštetio Srpsku za oko 2.522 KM.

On se brani sam, jer je otkazao punomoć advokatu, a u sudnici banjalučkog Okružnog suda prvo je istakao da su prekršena njegova prava po Evropskoj konvenciji za ljudska prava i da je odbijen njegov zahtjev za aktiviranje imuniteta koji je njemu kao službeniku dala Narodna skupština. Istakao je da je u ovom slučaju prekršeno njegovo pravo na imunitet, jednakost stranaka u postupku.

Sudija Siniša Marković je istakao da će o zahtjevu optuženog u vezi sa imunitetom odlučiti u presudi. Basrak je zatim ponovio da po Zakonu o pravobranilaštvu RS ima imunitet te je zatražio izuzeće tužioca.

- Optužnica je nezakonita i tužilac je prilikom podizanja prekršio Zakon o pravobranilaštvu RS i imunitetu i tako počinio krivično djelo, kao i sudija, koja je potvrdila optužnicu. U ovom slučaju predmet je vodio tužilac Slobodan Ćelić, čiji je stav bio da nema krivičnog djela, a potom je slučaj presigniran tužiocu Žani Bojić, koja je rekla da zna za mišljenje tužioca Ćelića, ali da je to samo njegov stav - rekao je Basrak.

Pojasnio je da je tužilac Ćelić sam tražio da se izuzme sa slučaja, jer poznaje njegovu suprugu Mirjanu Miodragović Basrak.

- Tužilac Žana Bojić takođe je radila u kancelariji tužilaštva u Prijedoru u vrijeme kada je moja supruga bila tužilac. Kako je poznanstvo moje supruge i tužioca Ćelića bio razlog za njegovo izuzeće, onda je i razlog za izuzeće tužioca Bojićeve - rekao je između ostaloga Basrak.

Sudija Marković ga je pitao zašto ranije nije tražio izuzeće tužioca, a Basrak je odgovorio da je to zato jer su pokušali da se dogovore da riješe ovu “pravnu stvar”. Nakon njegovog zahtjeva suđenje je odgođeno, a glavni republički tužilac će odlučiti o zahtjevu za izuzeće. Basrak je ranije tražio izuzeće postupajućeg sudije, što je odbijeno. Zbog tih njegovih zahtjeva glavni proces još nije počeo niti je pročitana optužnica.

OPTUŽNICA

Prema optužnici Zoran Basrak je od 30. jula 2014. godine do 5. novembra 2016. godine na području Novog Grada i Prijedora, kao zamjenik pravobranioca, postupao u upravnom postupku u predmetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Banjaluka, pokrenutom po zahtjevu njegovog oca B. B. za priznavanje prava vlasništva zemljišta uzurpacijom. Radilo se o šumi nad kojom je promijenjena svojina sa dotadašnjeg titulara Nezavisne države Hrvatske u korist Republike Srpske. Navedeno je da s namjerom da ocu pribavi korist optuženi nije tažio svoje izuzeće te je svjesno propustio da izjavi žalbu na rješenje RUGIPP-a, a potom i pokrene upravni postupak. Dodaje se da je usljed propusta Basraka u javnim evidencijama izvršena uknjižba prava svojine na nekretninama u korist njegovog oca B. B., na koji način mu je pribavio korist od 2.522,98 KM, a za taj iznos oštetio Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana