Suđenje za ubistvo Bogdanovića: Sud ispravlja greške tužilaštva, naložio DNK analizu

Nebojša Tomašević
Suđenje za ubistvo Bogdanovića: Sud ispravlja greške tužilaštva, naložio DNK analizu

BANjALUKA – Banjalučki Okružni sud, zbog propusta u istrazi, narediće DNK vještačenje predmeta pronađenih na mjestu ubistva Ariela Bogdanovića (28) iz Banjaluke i njegovih stvari, kao i onih oduzetih od optuženog za brutalni zločin Dalibora Mandića (37) među kojima su patike sa tragom koji asocira na krv, a koje nisu vještačene.

Kako je pojasnio predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, uporediće se svi nađeni tragovi sa  nespornom DNK  žrtve Bogdanovića i optuženog Mandića.

- S obzirom na propuste u ovom slučaju, vještačenje je neophodno u cilju utvrđivanja potpunog i tačnog činjeničnog stanja. Treba da vidimo ima li tragova optuženog i žrtve - rekao je Uletilović.

Mandića terete da je Bogdanovića usmrtio 2. decembra 2022. godine na Bulevaru srpske vojske u Banjaluci gdje ga brutalno izbo nožem više puta.

Svjedoci suda,  Andrijana Jović i Svjetlana Malić, koje učestvovale u uviđaju ubistva i pretresu kuće optuženog, potvrdile su da su tokom istrage oduzeti brojni predmeti koji nisu vještačeni, a na kojima bi se mogli naći neki tragovi. Tužilaštvo je, ako je suditi po njihovim izjavama,  od samog početka imalo brojne dokaze koje nije uzelo u obzir i vještačilo  kako bi se pronašli tragovi koji mogu da ukažu da li je optuženi počinio zločin ili nije.

Vještak biološke struke Božana Ilić potvrdila je da je ona imala naredbu za vještačenje duksa i crvene jakne  oduzetih od optuženog te da te tragove uporedi samo sa DNK od optuženog koji je i nađen. Kazala je da nije rađeno poređenje tragova sa DNK žrtve jer to nije ni traženo. Kako je pojasnila na duksu i jakni  nađen je jako loš trag i oni se ne bi više mogli vještačiti.

- Uz jaknu i duks dostavljena i crna čarapa koja nije vještačena jer tužilaštvo to nije tražilo. Odjevni predmeti žrtve su bili krvavi i uzeti  su brisevi, kao i  trag koji nije bio krvav,  ali nije traženo da se vještače. Tu bi se pretpostavljam, mogao naći  trag žrtve - rekla je vještak Ilić.

Kazala je da su izuzeti i tragovi sa ruku i ispod noktiju koji nisu vještačeni. Takvi tragovi uzeti su s ruku žrtve i ni oni nisu vještačeni.

Jovićeva, koja je prisustvovala uviđaju ubistva Bogdanovića, kazala je  da je pored tijela nađen novčanik žrtve, a pregledom šireg lica mjesta i njegov ruksak.

 - Ruksak je bio kod ograde studenskog Kampusa preko puta mjesta gdje nađeno tijelo. Pretpostavljam da je tu počeo sukob. Na ruksaku je kasnije nađen trag koji asocira na krv - rekla je Jovićeva.

Svjetlana Jović potvrdila je da su u kući optuženog Mandića pronađene cipele i dva para patika od kojih je na onima "najk" bio trag koji asocira na krv. Prema njenim riječima, nađene su tamne hlače,  donji veš i donji dio trenerke koji su bili mokri, zatim ruksak sivo – plave boje u kome je bila boca, te nož u jakni i dva telefona.

- Sumnjali smo da je veš opran pa smo uviđaj prekinuli i sutradan nastavili korišćenjem luminola da vidimo imali tragova krvi. Korišćenjem luminola uočeni su tragovi koji mogu asocirati na krv, ali i druge hemikalije. Prije toga izuzeli smo tragove sa slivnika  kade i tuš baterije, kao i sa umivaonika i sa rukohvata baterije. To smo uzeli radi vještačenja, jer ako je spirana krv mogli bi ostati tragovi-rekla je Malićeva.

Mandić je na pitanje suda rekao da je pomenute večeri bio crnoj trenerci koja je bila mokra i u patikama "najk", a  zatim je je preobuo  cipele "karterpiral" otišao u teretanu. Kazao je da je u ruksaku imao patike koje koristio u teretani.

Vještak Ilić je pojasnila da se mogu vještačiti i predmeti koji su oprani u mašini na temperaturi do 60 stepeni jer ostaje DNK trag.

Ročištu su prisustvovali otac žrtve Tomo Bogdanović, kao i opunomoćenik porodice advokat Marko Mikeš

Pokvarena mašina

Vještak Božana Ilić sudu je rekla da je u Zavodu za sudsku medicinu trenutno pokvarena mašina za DNK vještačenja.

- Naručen je dio za popravku iz inostranstva i očekujemo da počne da radi u maju - rekla je Ilićeva.

Optužnica

Dalibora Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način.

Kako piše u optužnici, On je kobne večeri 2. decembra 2022. godine, u namjeri da ga ubije, pratio Arijela Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rrbrovačkom mostu. Navodi se da ga je sustigao u blizini Studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je ranjeni Bogdanović  počeo da bježi te je prešao kolovoz na Bulevaru Srpske vojske i pao kod benzinske pumpe.

Kako se dalje navodi u optužnici, Mandić je  zatim pritrčao  Bogdanoviću te ga dok je ležao nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao.

Sve se desilo pomenutog dana oko 19.35 časova. Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video nadzora na kome se, kako tvrdi tužilaštvo, vidi kako Mandić trči za žrtvom te kako ga ubada nožem kada je pao.  Mandić i Bogdanović su zajedno  radili u jednoj firmi u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana