Suđenje Tariku Hadžibegoviću: Osobi od koje je uzeo mito pričao o istrazi

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Suspendovani stručni saradnik banjalučkog Okružnog tužilaštva Tarik Hadžibegović kome se sudi za primanje mita pričao je Senadu Zejniću, od kojeg je i uzeo novac, o istrazi koju je vodio protiv Nikole Bajića te mu rekao kao je taj osumnjičeni negirao krivicu za iznudu.

Ovo se moglo čuti iz audio snimaka koji su snimljeni tokom sastanka pomenutog Hadžibegovića i Zejnića, a koje je Republičko tužilaštvo pustilo  u sudnici kao dokaze. Iz audio snimka moglo se čuti, kako tvrdi Republički tužilac Slobodan Ćelić,  da Hadžibegović govori Zejniću da mu je Bajić rekao da je sirotinja i da negira krivicu za ono zašto ga sumnjiče. Na  audio snimaku čuje se muški glas kako govori "Rekao je da je sirotinja, a došao je sa "audijem" o kome mogu samo da sanjam".

Osim audio, pušteni su i video snimci na kojima se vidi kako u Tržni centar "Merkator" odvojeno ulaze Hadžibegović i Zejnić, a zatim izlaze zajedno. Republičko tužilaštvo je ove dokaze prikupilo tokom istrage protiv Hadžibegovića, a Zejnić je bio  svjedok saradnik, odnosno informator koji je imao kodni naziv "Vrbas".

Protiv pomenutog Bajića, Hadžibegović je  vodio istragu zbog prijave da je iznuđivao novac od Zejnićevog sina.  Upravo je u okviru te istrage Hadžibegović  tražio i uzeo 3.500 evra i nekoliko tegli "nutele" od Zejnića kako bi "pogurao" pomenutu istragu.

Branilac optuženog Hadžibegovića, Jasminka Jovišević prigovorila je audio i video snimcima koji su pušteni u sudnici jer smatra da su nezakoniti. Ona je istakla da je tužilaštvo kompakt disk sa originalnim snimkom uzelo iz sudskog depozita te ga nije vratilo. Zbog toga sumnja u razne manipulacije. Osim toga ona je istakla da informator  Zejnić nije mogao da ima kodni naziv "Vrbas" te je izrazila sumnju i u zakonitost izdatih sudskih naredbi za posebne istražne radnje u ovom slučaju, odnosno audio snimanje.

Republičko tužilaštvo je  završilo izvođenje dokaza planiranih u optužnici, a na sljedećem ročištu odbrana je najavila svoje dokaze.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić istakao je da će dobro da razmotri prigovore na zakonitost izvedenih dokaza, a koje je danas istakla odbrana.

Hadžibegovića optužnica tereti da je više puta putem telefona razgovarao i sastajao se sa oštećenim u  predmetu istrage koju je vodio te mu  prenosio  informacije u vezi  istrage,   a zatim  tražio mito. Navodi se da je istragu vodio od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. U optužnici stoji da je on 15. oktobra lani od oštećenog tražio i uzeo 500 evra, a 2. novembra iste godine još 3.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana