Osuđen direktor dobojske Bolnice: 10 mjeseci zatvora zbog nabavke loših zaštitnih odijela i pogrešnih naočala

Nebojša Tomašević
Osuđen direktor dobojske Bolnice: 10 mjeseci zatvora zbog nabavke loših zaštitnih odijela i pogrešnih naočala

BANjALUKA - Direktor Bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju Mladen Gajić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 10 mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u vezi sa nabakom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je on zaključio sa Republičkim tužilaštvom.

U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od skoro tri mjeseca tako da neće morati da ide iza rešetaka, jer ostatak kazne prema zakonu može da kupi.

Gajić je ranije samoinicijativno isplatio 82.320 KM odštete za štetu koja je krivičnim djelom pričinjena budžetu grada Doboja.

Blagoje Dragosavljević, predsjednik sudskog vijeća koje izreklo presudu istakao je da je sud utvrdio da ima dovoljno dokaza da je optuženi počinio nesavjestan rad u službi.

- Optuženi je isplatio odštetu pričinjenu krivičnim djelom i prema zakonu kazna se može ublažiti kada optuženi nadoknadi štetu. Optuženi je neosuđivan i s obzirom na to da je otklonio štetnu posljedicu pričinjenu krivičnim djelom, sud smaktra da je kazna od 10 mjeseci zatvora adekvatna i postiće se svrha kažnjavanja - kazao je sudija Dragosavljević.

Obrazlažući sporazum republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević istakla  je da je kazna adekvatna težini krivičnog djela i okolnostima pod kojima je počinjeno.

- Optuženi je isplatio štetu pričinjenim krivičnim djelom i od početka je sarađivao sa tužilaštvom. U ovakvim okolnostima zakon predviđa ublažavanje kazne do tri mjeseca, a optuženom je ona ublažena za dva mjeseca. Smatramo da će se postiči svrha kažnjavanja - rekla je tužilac Tadić Stojisavljević.

Naglasila je da je u početku vođena istraga za zloupotrebu službenog položaja, ali prikupljeni dokazi su pokazali da se  radi o nesavjesnom radu. Istraga je pokazala da u ovom slučaju nije počinjeno koruptivno krivično djelo.

Gajićev advokat Siniša Mikić naglasio je da je njego klijent od početka sarađivao i nije sporio radnje koje mu se stavljaju na teret.

- Nikad naije osuđivan niti prekršajno kažnjavan. Od početka je sarađivao i samoinicijativno je platio odštetu. Kazao je da to želi da uradi radi svojih građana kako niko ne bi bio oštećen -rekao je Mikić.

Gajić je istakao da se slaže s mišljenjem advokata i da priznaje krivicu za ono što je uradio te da nema dokaza da je počinio koruptivno krivično djelo.

Gajića je tužilaštvo teretilo da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za JU „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om. Prema optužnici, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene opreme. Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom “Travel for fan” d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji. Tako su umjesto zaštitnih odijela bolnici isporučena ona bez deklaracije i adekvatne zaštite, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje.

Troškovi

Mladen Gajić je presudom obavezan da plati sudske troškove od 500 KM, kao i sudski paušal od isto toliko novca.

Sudija Blagoje Dragosavljević kazao je da je Pravobranilaštvo Repulike Srpske povuklo zahtjev za nadoknadu štete u ovom slučaju jer je optuženi to već izmirio i platio 82.320 KM odštete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana