Nova presuda u slučaju "Balkan investment banka": Bivšem rukovodiocu pola godine zatvora

N.T.
Nova presuda u slučaju "Balkan investment banka": Bivšem rukovodiocu pola godine zatvora

BANjALUKA - Bivši šef osiguranja i rukovodilac Odjeljenja za nabavku Balkan investment banke (BIB) Milorad Granulić (66) osuđen je u Okružnom na šest meseci zatvora zbog pomaganja u zloupotrebama kojima je banka oštećena za više desetina miliona KM.

Granulić je osuđen za pomaganje u produženom krivičnom djelu zloupotrebe ovlašćenja u privredi, a osim zatvora izrečena mu je i novčana kazna od 2.000 KM, koju je mora platiti 15 dana od pravosnažnosti presude. Ukoliko ne ispoštuje rok, novčana kazna će biti zamijenjena zatvorskom i to tako što će mu za svaki 100 KM biti određen dan zatvora.

Osim Granulića, u aferi "Balkan invenstment banka" optužene su još 22 osobe, od čega 13 iz Litvanije, a oni su nedostupni pravosuđu BiH. 

Prvooptuženi je bivši direktor BIB, koja je oštećena za više od 50 miliona evra, Edinas Navickas. Republičko tužilaštvo ih tereti da su od 2008. do 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja, na čijem je čelu bio Navickas, pojedinačno kršili zakon i pravila poslovanja te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, na štetu Balkan Investment banke,  a kasnije Banke Srpske u stečaju.

Inače, Granulić je i osnivač firmi "Kvasko", "Kapitalni projekti" i "Inerga". 

U ovoj aferi ranije su na uslovne i novčane kazne osuđeni Bojan Karanović, Ismar Žmirić i Branko Pančić. Uslovne i novčane kazne dobili su i Vladimir Petrović, Vinka Granulić, Gorana Kecman i Nada Jeličić. 

Svi su osuđeni nakon što su s tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je još krajem 2015. podnijelo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj o krivičnom djelu organizovani kriminal protiv 21 lica koja su osumnjičena da su oštetila BIB za više od 56 miliona KM. 

Sva lica obuhvaćena optužnicom nalazila su se u izvještaju MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana