Nestanak struje odgodio suđenje krim-tehničarima u slučaju "David Dragičević", evo na koji datum nastupa zastara

Nebojša Tomašević
Nestanak struje odgodio suđenje krim-tehničarima u slučaju "David Dragičević", evo na koji datum nastupa zastara

BANjALUKA - Suđenje kriminalističkim tehničarima Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, zakazano za danas u Osnovnom sudu, odgođeno je zbog nestanka struje i zakazano za 26. mart, tako da će ovaj predmet okončati zastarom, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Toga datuma i definitivno će nastupiti apsolutna zastara krivičnog gonjenja u ovom predmetu.

Krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a 25. marta ove godine u ponoć navršiće se tačno šest godina, što po zakonu znači da predmet ide u apsolutnu zastaru. 

Tako sada Osnovni sud treba prije roka zastare da donese presudu, koju zatim Okružni treba da proglasi pravosnažnom da ne bi došlo do zastare.

Branilac Bošnjakovića, advokat Damir Alagić, potvrdio je „Glasu Srpske“ da u ovom slučaju sudija može donijeti odluku da je predmet zastario.

Istakao je da je u ovom slučaju načinjeno puno propusta i da je on danas htio da ispita tri svjedoka kako bi dokazao svoju tvrdnju da su oduzeti predmeti o ovom slučaju izuzimani iz depoa prije naredbe.

- Htio sam da ispitam svjedoka Mirka Živkovića koji je 15. maja 2018. godine otvarao dokaze, a tek 18. maja je tužilac dao naredbu da se to otvara i dao naredbu za vještačenje. Poslije tog otvaranja su gaće i nestale. Sinišu Kojdića, protiv koga sam podnio krivičnu prijavu, htio sam da pitam na različitosti u iskazu. Htio sam se pozvati na apelaciju i 2019. godine Ustavnom Sudu BiH koji je radio u punom sastavu gdje tužilaštvo priznalo brojne propuste  u ovom predmetu - rekao je između ostalog  Alagić.

Istakao je da je tužilac u ovom slučaju tražio memorijske kartice na kojima se nalaze fotografije uviđaja prolaska tijela stradalog Dragičevića i uviđaja.

Alagić je napomenuo da se u ovom slučaju skoro ništa ne bi dobilo ni da su gaće sačuvane, jer ono što bi bilo na njima, našlo bi se na tijelu.

advokat napomenuo da u ovom slučaju nije ni tačna tvrdnja postupajućeg tužioca da nije tražio uvid u memorijske kartice na kojima se nalaze fotografije sa uviđaja i sa obdukcije.

- Dobio sam službenu zabilješku MUP-a RS koju je sačinio Saša Ožegović i koja je poslata u Tužilaštvo iz koje se vidi da je on pregledao CD s fotografijama te je navedeno da se na nekim od njih iznad dijela hlača s kaiša uočava odjevni prdmet crne boje i da se radi navjerovatnije o gaćama-rekao je između ostalog Alagić.

On je ranije tražio izuzeće tužioca Vreće i njegovo saslušanje, što je odbijeno.

Pomenute je Osnovni sud u Banjaluci dva puta oslobađao krivice zbog nedostatka dokaza, a obe presude je ukinuo Okružni sud u Banjaluci i vratio na novo suđenje.

Optužnicom Marijancu i Bošnjaku na teret je stavljeno da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale. David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine,  a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni. Istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana