Zlojutro: Trudnice mogu da se vakcinišu

Srna
Zlojutro: Trudnice mogu da se vakcinišu

BANjALUKA - U ovom trenutku zvanični stav američkog Udruženja ginekologa i Svjetske zdravstvene organizacije je da trudnice mogu da se vakcinišu protiv virusa korona, izjavila je načelnik Klinike za ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vesna Ećim Zlojutro.

“Prvo tromjesečje je ostalo još kao period kada se ne vakcinišu ako može da se planira, ali mogu da se vakcinišu čak i one koje doje i to je mnogo bolje nego da se izlože samoj infekciji”, istakla je Zlojutro.

Ona je navela da je u nekim zemljama, kao što su Izrael, SAD i Kanada, više od 4.000 trudnica primilo vakcinu, te da se dešavalo da neke vakcinisane žene nisu ni znale da su trudne.

“Njihova trudnoća je praćena i nije nađeno ništa signifikantno što bi se moglo povezati sa samom vakcinom”, rekla je Zlojutro za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da na UKC Republike Srpske ima trudnica zaraženih virusom korona.

“Kroz naše kovid odjeljenje do sada je prošla 161 trudnica kod kojih je, nažalost, bilo i težih kliničkih slika. Jedna porodilja je u jako teškom stanju, ali do sada nismo imali smrtnih ishoda”, rekla je Zlojutro.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Srpske Siniša Miljković rekao je da kod epileptičara i oboljelih od multiplaskleroze nema govora o vakcinaciji protiv virusa korona ukoliko nema nekih aktuelnih oboljenja.

“To znači da je relaksmultiplaskleroze koji traje ili da imamo febrilno stanje, gdje je povećan ce-re-pe i neki parametri koji govore o upali, tu se apsolutno predlaže vakcinacija”, rekao je Miljković za RTRS.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana