Злојутро: Труднице могу да се вакцинишу

Срна
Злојутро: Труднице могу да се вакцинишу

БАЊАЛУКА - У овом тренутку званични став америчког Удружења гинеколога и Свјетске здравствене организације је да труднице могу да се вакцинишу против вируса корона, изјавила је начелник Клинике за гинекологију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Весна Ећим Злојутро.

“Прво тромјесечје је остало још као период када се не вакцинишу ако може да се планира, али могу да се вакцинишу чак и оне које доје и то је много боље него да се изложе самој инфекцији”, истакла је Злојутро.

Она је навела да је у неким земљама, као што су Израел, САД и Канада, више од 4.000 трудница примило вакцину, те да се дешавало да неке вакцинисане жене нису ни знале да су трудне.

“Њихова трудноћа је праћена и није нађено ништа сигнификантно што би се могло повезати са самом вакцином”, рекла је Злојутро за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је додала да на УКЦ Републике Српске има трудница заражених вирусом корона.

“Кроз наше ковид одјељење до сада је прошла 161 трудница код којих је, нажалост, било и тежих клиничких слика. Једна породиља је у јако тешком стању, али до сада нисмо имали смртних исхода”, рекла је Злојутро.

Начелник Клинике за неурологију УКЦ-а Српске Синиша Миљковић рекао је да код епилептичара и обољелих од мултипласклерозе нема говора о вакцинацији против вируса корона уколико нема неких актуелних обољења.

“То значи да је релаксмултипласклерозе који траје или да имамо фебрилно стање, гдје је повећан це-ре-пе и неки параметри који говоре о упали, ту се апсолутно предлаже вакцинација”, рекао је Миљковић за РТРС.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана