Питали смо: Шта ће утицати на производњу воћа и поврћа?

Анита Јанковић Речевић
Питали смо: Шта ће утицати на производњу воћа и поврћа?

БАЊАЛУКА - Прерађивачи воћа и поврћа у Републици Српској већ су скројили план откупа за предстојећу сезону, али се плаше да им конце не помрси мањак сировине на тржишту коју планирају да претворе у салате, сокове и џемове.

Сезона прераде воћа и поврћа у Српској ускоро ће почети да се захуктава, а рад погона у пуном капацитету услиједиће када већина сорти воћа и поврћа доспије за бербу, односно крајем љета. Домаћи прерађивачи полако обилазе терен, склапају уговоре са кооперантима и набављају амбалажу како би све било спремно за почетак прераде.     

Директор фирме "Воћар промет" у Зворнику, чији се производи на тржишту продају под брендом "натура", Ахмет Хублић за "Глас" каже да ове године планирају раст производње између десет и 15 одсто у односу на лани.

- Планирамо да откупимо око 1.500 тона поврћа, а готове производе махом ћемо пласирати на ино-тржиште, око 70 одсто, док ће остало завршити на рафовима домаћих маркета. Задовољни смо потражњом - истиче Хублић.

Оно што га брине је могући недостатак сировине на тржишту.

- Ситуација на терену је тешка, све је мање пољопривредника који саде поврће. Свакодневно обилазимо села и имања, али људи нема. Популација која је раније радила окончала је свој радни и животни вијек, а производњу нема ко да наслиједи јер су млади отишли у иностранство за бољим животом или просто не желе да се баве пољопривредом. Покушавамо да пронађемо алтернативне изворе, како би количине које нам буду фалиле могли увести из Македоније и Србије јер, према садашњим процјенама, сматрамо да ће мањкати краставаца и свих врста паприке - рекао је Хублић који очекује да се слабија понуда одрази на раст цијена свјежег поврћа и воћа. 

Муке ће, према Хублићевим ријечима, бити и са сезонским радницима.

- Ту су проблеми из године у годину све израженији. Разматрамо увоз сезонаца из Бангладеша како би надомјестили мањак радне снаге на домаћем тржишту. Помогло би нам када би домаће власти, по узору на Србију, створиле могућност да порезе и доприносе за сезонце можемо плаћати на дневном нивоу јер је немогуће да их пријавимо будући да ти људи раде дан, па их нема три и тако у круг - предложио је Хублић.

Прехрамбена индустрија "Сава Семберија" ове године планира да откупи и преради око 5.000 тона домаћег воћа и поврћа из Поткозарја, Лијевча поља, Посавине, Семберије и Мајевице.

- План је већ дефинисан, наши кооперанти су већ засијали уговорене количине, а као и ранијих година по истим условима откупићемо и све количине  које нам понуде и пољопривредници с којима немамо уговоре. Лани смо имали проблема са амбалажом, што ове године на срећу није случај. Дио амбалаже је већ у фабрици, а дио ће стићи почетком сезоне - рекао је директор "Сава Семберије" Стево Филиповић, наводећи да погони фабрике раде готово читаву годину, изузев јануара када је ремонт.

Тренутно прерађују шипурак, те лист купуса за купце из Дубаија.

- У процесу производње не користимо адитиве, конзервансе, вјештачке ароме и боје, због чега око 90 одсто робе пласирамо на најзахтјевнија тржишта, односно Њемачку, Швајцарску, Канаду, Шведску, Катар, Дубаи. Проблема с пласманом немамо. Очекујемо да година буде добра упркос паду платежне моћи у ЕУ који је успорио и наш раст - навео је Филиповић.

Подршка

Стево Филиповић истиче да без мјера подршке Владе РС тешко да би превазишли ситуацију из претходног периода.

- Током пандемије вируса корона и глобалних проблема узрокованих сукобима Русије и Украјине имали смо потешкоће у раду, али су Влада РС и ресорно министарство препознали стратешки значај прерађивачког сектора и помогли нам. Такође, и подстицајне мјере помогле су нам да останемо у производном процесу - рекао је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана