Данас је Велика субота, ево како је треба обиљежити

ГС
Данас је Велика субота, ево како је треба обиљежити

Српска православна црква обиљежиће данас Велику суботу, други дан хришћанске жалости посвећен сахрани Исуса Христа и његовом боравку у гробу пред васкрсење.

Вјерници одлазе у храмове гдје вријеме проводе у миру и молитви и уз упаљене воштане свијеће ишчекују Васкрсење. У Јерусалиму се вјерници окупљају око Христовог гроба у ишчекивању чудотворне појаве силаска Благодатног огња.У том храму у Светој земљи већ вијековима јерусалимски патријарх износи угашено кандило које чудесно пали благодатни огањ и тај огањ преноси на свијеће окупљених хришћана, а они даље својим ближњима и у своје храмове.

Велика субота је посљедњи посни дан и једе се сирова или храна спремљена на води. Велика субота је једина субота у години када се пости на води.

У појединим крајевима назива се још и Дугачка субота, јер подсјећа на Исусове муке које су дуго трајале. Вјерује се да данас свако треба да учини неко добро дјело.

Обичај је да се на Велику суботу мијесе обредни ускршњи хљебови и колачи - ускршњаци. Обично су округли, са рупом у средини, гдје ће се на Васкрс ставити јаје. Према вјеровању, укућани треба да устану што раније тог дана како би се на вријеме спремили за предстојећи празник.

Ручни рад, вез, лов и риболов су послови које вјерници треба да избјегну, а посебно у руралним срединама није дозвољено клање стоке или живине. Дан се проводи у тишини и молитви, а уколико неко није стигао да офарба јаја у петак, може то да уради на Велику суботу.

Према вјеровању, Исус је Велику суботу провео у Хаду (подземљу), због чега вјерници тај дан проводе у молитви и тишини.

Христос је, према предању, на Велику суботу тијелом у гробу, а душом у Аду разрушио врата пакла.

У суботу по распећу на Велики петак, дођоше првосвештеници и фарисеји код римског прокуратора Понтија Пилата да траже од њега да постави стражу испред Христовог гроба.

Ово су урадили зато што су се плашили да ће неко од Христових ученика украсти његово тијело, како би народ повјеровао да је Исус васкрсао као што је најављивао.

„Послије три дана устаћу" (Мт. 27, 63). "Рече им Пилат: Имате стражу, идите те утврдите како знате. А они отишавши утврдише гроб са стражом и запечатише камен" (Мт. 27, 65-66).

На Велику суботу увече се служи литургија Светог Василија Великог, којом почиње Васкрсење.

Све до читања Апостола свештеник служи ову литургију у црној одежди, а потом облачи бијелу, јер су се у току ове литургије крштавали оглашени (некрштени), који су се током цијелог Васкршњег поста припремали уздржавањем од хране, молитвама и поукама за крштење, које се увијек врши у бијелим одеждама.

Једино на овој литургији јеванђеље се не чита са амвона или са царских двери, већ на Христовом гробу, јер је анђео на гробу Господњем објавио женама мироносицама вијест о Христовом васкрсењу.

Свечаном Васкршњом литургијом биће завршени дани жалости и у недељу ће почети празник Васкрс, који слави побједу живота над смрћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана