Приближавају се првомајски празници: Колико ћемо платити ћевапе, кобасице, пљескавице…

ГС
Приближавају се првомајски празници: Колико ћемо платити ћевапе, кобасице, пљескавице…

Првомајски празници познати су по роштиљању у природи, а с обзиром на цијене меса, али и најављено лоше вријеме, ове године вјероватно неће бити велике гужве на излетиштима.

Бањалучани су прошле године за килограм ћевапа издвајали од 15 до 17 марака, док се цијена ове, већини омиљене врсте месног производа, сада креће око 18 марака у зависности од меснице.

По истој цијени, на овогодишњем првомајском роштиљу, пећи ће се и шиш ћевапи, кобасице и пљескавице, док ће се за килограм ражњића морати издвојити и 24 марке. Роловани ражњићи нешто су јефтинији па се могу наћи по цијени од 20 марака, а најјефтинија је пилетина за коју ћете морати издвојити од 14 до 16 марака.

За батаке и крилца платићете од 5 до 15 КМ што зависи од тога да ли су маринирана или не. Уз роштиљ су неизоставне и лепиње које ове године коштају од 0,50 до 1 КМ, као и млади лук који се може купити за око три марке по килограму.

Из “Меснице код Лазе” за Мондо кажу да наруџбе не примају, али су спремни за 1. мај када се пред њиховим месницама традиционално створе редови дуги и по неколико десетина метара.

За првомајске празнике спремни су и у месници „Код Дуле“ гдје је цијена роштиљског меса у просјеку 16 КМ. У месници „Иришкић“ ипак нису много оптимистични.

„Искрено ове године очекујемо лошију продају у односу на прошлу“, рекли су нам кратко у месници „Иришкић“.

С обзиром да су ове године спојени првомајски и васркшњи празници, послије којих је и Ђурђевдан, грађани једину „утјеху“ могу потражити на акцијама које спремају маркети и уз пиво које није много мијењало цијену.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана