Угоститељи поручују: Домаћој шљивовици је мјесто на весељима!

Анита Јанковић Речевић
Угоститељи поручују: Домаћој шљивовици је мјесто на весељима!

БАЊАЛУКА - У раду свечаних салона широм Српске, према ријечима угоститеља, много је недефинисаних питања и различитих тумачења важећих законских прописа, а да би избјегли могуће казне предлажу креирање новог правилника којим ће јасно бити прецизирано шта и како смију служити гостима, надајући се да ће на тај начин печењу и ракији из кућне радиности искрчити пут до трпезе.

Након што је недавно објављено да ће свечани салони у идућем периоду бити под строгим надзором инспектора, замјеник предсједника Управног одбора "Хореке" Горан Куртиновић за "Глас" каже да су затражили састанак са ресорним министром да би изнијели проблеме с којима се суочавају власници објеката за прославе свадби, крштења и других весеља.

- Министар трговине и туризма РС Денис Шулић нас је примио у рекордном року и састанак је био врло конструктиван. Изнијели смо реалне проблеме с којима се свадбени салони сусрећу, а који су у знатној мјери посљедица неусаглашених прописа па сваки инспектор тумачи закон другачије. Добили смо задатак да попишемо све те проблеме и листу доставимо министарству које ће у сарадњи са Пореском управом РС и Инспекторатом РС настојати да скроји нови правилник о функционисању да би се тачно знало шта је дозвољено, а шта не у свадбених салонима - навео је Куртиновић.

Циљ им је, наводи он, да сваки свечани салон зна тачно шта треба да испуни да не би страховали од инспектора и плаћали казне.

- Очекујемо да правилник буде готов већ почетком љета, када почиње сезона свадби и других прослава - рекао је Куртиновић.

Као кључни проблем, наводи он, намеће се ангажман радне снаге.

- Свадбени салон ради периодично, због чега не може имати стално запослене. Ангажују раднике по потреби и ми сада желимо да надлежни кроз тај правилник разјасне на који начин водити ту радну снагу, како испунити обавезе и не кршити закон - додаје Куртиновић.

Додаје да је спорно и питање цјеновника, те раздуживање робе.

- Дио инспектора сматра да цјеновник хране и пића треба бити видљив да не би било проблема код раздуживања робе. Сматрамо да цијене не треба да зна ниједан гост на прослави, то је између домаћина и власника салона. Такође цијена се у салонима обрачунава по госту, односно столици па се поставља питање како правилно раздужити робу на тај начин. Храна се може нормирати по особи, али с пићем се никада не зна. Не можете знати шта ће ко пити и у којој количини. И зато нам требају детаљне смјернице - наглашава Куртиновић.

Угоститељи желе да се на свадбама, рођенданима и другим прославама омогући и служење хране и пића из кућне радиности, али уз доношење стриктних правила по којима ће то бити могуће.

- То гости желе и траже. У нашој традицији је да домаћин који производи ракију чува дио за свадбу сина или унука. И кад коначно дочека весеље, због прописа је не може послужити гостима. Желимо да нађемо начин да то може легално, јер је заиста глупо и апсурдно да не може. Исто је и са сиром, печењем. Ако неко за своје потребе, на свом домаћинству узгаја свиње, зашто не би могао послужити то месо. Пуна су нам уста заштите домаће производње, а када треба домаће послужити, онда не може. Желимо да видимо како може и шта домаћини треба да учине да легално служе своју храну - прича он. Куртиновић додаје да домаће производе треба афирмисати, као што је случај свуда у свијету.

- Недавно сам ишао на прославу 18. рођендана у Швајцарску и у тамошњем ресторану без проблема је служена ракија произведена у породичном домаћинству у Српској, јер су домаћини били наши људи. Ако није проблем у иностранству, не знам зашто би био овдје - упитао је он.

Пластична амбалажа

Горан Куртиновић каже да је новим правилником потребно дефинисати и питање употребе пластичне амбалаже у свечаним салонима. 

- Према новом Закону у угоститељству, пластична амбалажа у коју су паковани литарски сокови не може бити кориштена, већ искључиво стаклена, јер је та одредница преписана из члана који се односи на ресторане, гдје се пластична амбалажа годинама не користи. С друге стране у свечаним објектима пластична амбалажа је неопходна, јер су такви производи јефтинији, а и безбједнији на великим скуповима - појаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана